Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sågade mänskliga rättigheter – hyllad av SD

Tjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris – och kritiserade mänskliga rättigheter. Talet möttes av stående ovationer av alla på plats.
Foto: Sven Lindwall
I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar.
Foto: Sven Lindwall

Tjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris och kritiserade mänskliga rättigheter - som han menar förstör den nationella suveräniteten.

Efteråt hyllades med stående ovationer av Jimmie Åkesson och Nigel Farage.

– Mänskliga rättigheter behöver inte medborgarskap, därför kräver "mänskliga rättigheter-ismen" förstörandet av den nationella suveräniteten, sa Václav Klaus.

På fredagen arrangerades för första gången galan "European Freedom Awards", där Sverigedemokraterna stod värd.

Evenemanget ägde rum på Grand Hôtel och ett pris, det så kallade "frihetspriset", delades ut. Årets pristagare var Václav Klaus, Tjeckiens president mellan 2003 och 2013, och en känd EU-skeptiker.

En kontroversiell politiker som bland annat stått för flera homofobiska uttalanden och haft täta band till högerextrema partier i Europa.


LÄS MER: Nigel Farage hintar om comeback på SD-fest


Kritiserade utbyggnad av universitetsutbildning

Under sitt tacktal talade Václav Klaus om friheten efter kommunismens fall, men att det nu var värre än det varit på 29 år. Han menade dock att han och hans politiska vänner, vad det verkade som, "inte varit naiva" på vissa punkter - utan att de hade förutspått utvecklingen.

– Vi var alltid rädda för de gröna ideologierna, där vi såg ett farligt alternativ till den socialistiska doktrinen, sa han.

Han fortsatte med att säga att de också hade varit "medvetna om den inbyggda vänsterinriktningen hos intellektuella".

– Vi följde med stor oro den stora produktionen av underutbildade intellektuella, som kom i väst efter utbyggnaden av en universitetsutbildning som var tillgänglig för alla.


LÄS MER: SD vill göra brexit till svexit på Grand Hôtel


I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar.
Foto: Sven Lindwall

Klaus: Mänskliga rättigheter bryter ner nationalstaten

En sak som de däremot hade underskattat var "den europeiska integrationsprocessen", menade Václav Klaus. Han kritiserade därefter mänskliga rättigheter.

– Vi underskattade att förhärligandet av mänskliga rättigheter var ett revolutionärt förnekande av medborgerliga rättigheter. Och av många friheter och vanor och beteenden som kopplas till dem. Mänskliga rättigheter behöver inte medborgarskap, därför efterfrågar ismen för mänskliga rättigheter förstörandet av den nationella suveräniteten, speciellt i dagens Europa.

Men han menade därefter att många andra inte ser detta, på grund av “EU-propaganda”.

Talet möttes av stående ovationer av alla på plats. I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD; Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.