Tjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris – och kritiserade mänskliga rättigheter. Talet möttes av stående ovationer av alla på plats. Foto: Sven LindwallTjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris – och kritiserade mänskliga rättigheter. Talet möttes av stående ovationer av alla på plats. Foto: Sven Lindwall
Tjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris – och kritiserade mänskliga rättigheter. Talet möttes av stående ovationer av alla på plats. Foto: Sven Lindwall
I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar. Foto: Sven LindwallI publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar. Foto: Sven Lindwall
I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar. Foto: Sven Lindwall

Sågade mänskliga rättigheter – hyllad av SD

Publicerad

Tjeckiens förre president Václav Klaus, 75, tog emot pris och kritiserade mänskliga rättigheter - som han menar förstör den nationella suveräniteten.

Efteråt hyllades med stående ovationer av Jimmie Åkesson och Nigel Farage.

– Mänskliga rättigheter behöver inte medborgarskap, därför kräver "mänskliga rättigheter-ismen" förstörandet av den nationella suveräniteten, sa Václav Klaus.

På fredagen arrangerades för första gången galan "European Freedom Awards", där Sverigedemokraterna stod värd.

Evenemanget ägde rum på Grand Hôtel och ett pris, det så kallade "frihetspriset", delades ut. Årets pristagare var Václav Klaus, Tjeckiens president mellan 2003 och 2013, och en känd EU-skeptiker.

En kontroversiell politiker som bland annat stått för flera homofobiska uttalanden och haft täta band till högerextrema partier i Europa.

 

LÄS MER: Nigel Farage hintar om comeback på SD-fest

 

Kritiserade utbyggnad av universitetsutbildning

Under sitt tacktal talade Václav Klaus om friheten efter kommunismens fall, men att det nu var värre än det varit på 29 år. Han menade dock att han och hans politiska vänner, vad det verkade som, "inte varit naiva" på vissa punkter - utan att de hade förutspått utvecklingen.

– Vi var alltid rädda för de gröna ideologierna, där vi såg ett farligt alternativ till den socialistiska doktrinen, sa han.

Han fortsatte med att säga att de också hade varit "medvetna om den inbyggda vänsterinriktningen hos intellektuella".

– Vi följde med stor oro den stora produktionen av underutbildade intellektuella, som kom i väst efter utbyggnaden av en universitetsutbildning som var tillgänglig för alla.

 

LÄS MER: SD vill göra brexit till svexit på Grand Hôtel

 

I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD, Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar.Foto: Sven Lindwall

Klaus: Mänskliga rättigheter bryter ner nationalstaten

En sak som de däremot hade underskattat var "den europeiska integrationsprocessen", menade Václav Klaus. Han kritiserade därefter mänskliga rättigheter.

– Vi underskattade att förhärligandet av mänskliga rättigheter var ett revolutionärt förnekande av medborgerliga rättigheter. Och av många friheter och vanor och beteenden som kopplas till dem. Mänskliga rättigheter behöver inte medborgarskap, därför efterfrågar ismen för mänskliga rättigheter förstörandet av den nationella suveräniteten, speciellt i dagens Europa.

Men han menade därefter att många andra inte ser detta, på grund av “EU-propaganda”.

Talet möttes av stående ovationer av alla på plats. I publiken fanns bland andra Jimmie Åkesson, SD; Nigel Farage, Ukip, och flera SD-toppar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag