Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saga och Johanna stoppade våldtäktsförsök – får medalj

Var 20:e kvinna utsätts för sexualbrott
Saga Helin och Johanna Karlsson får medalj av polisen.
Saga Helin och Johanna Karlsson.Foto: Polisen i Norrköping / Polisen i Norrköping
Saga och Johanna stoppade ett våldtäktsförsök i november i fjol.

Saga Helin och Johanna Karlsson prisas med medborgarmedaljen av polisen i Norrköping.

I fjol stoppade de ett våldtäktsförsök – och deltog sedan i rättegången mot den nu mer dömde gärningsmannen.

– Det kändes så stort och ärofullt för oss båda, säger Saga Helin.

Allt började under en lördagsnatt i november förra året. 

Saga Helin, 22, och Johanna Karlsson, 22, satt då i en bil på väg hem från en vän i Norrköping. Under färden såg de en man som verkade bete sig konstigt, vilket de båda reagerade på.

Saga och Johanna har tidigare berättat att de såg mannen följa en kvinna in i en park. Därefter såg de hur mannen försökte våldta kvinnan, varpå de slet sig ut ur bilen.

Vännerna sprang mot mannen och började skrika.

– Det gick väldigt snabbt. Det var sent på natten och vi var självklart rädda, men jag tror att vår magkänsla var starkare än rädslan, har Saga berättat.

Stoppade våldtäktsförsök

Genom att gå in i situationen lyckades Saga och Johanna avbryta våldtäkten. Snart var också polisen på plats och med hjälp av vännernas vittnesuppgifter kunde en misstänkt gärningsman gripas.

Några månader senare, i januari i år, deltog Saga och Johanna i rättegången mot mannen. Där dömdes han till ett år och sex månader i fängelse, för försök till våldtäkt.

– Det känns givetvis oerhört bra. Det beror delvis på vårt ingripande som det har blivit en fällande dom. Det känns bra att vi fick bort den här mannen från gatan, sa Johanna efter domen.

Saga och Johanna prisas av polisen

Sedan händelsen har Saga och Johanna fått stor uppmärksamhet. Bland annat har de tilldelats Stöldskyddsföreningens civilkuragepris och hyllats på sociala medier för sin insats.

Och nu har de även prisats med polisens medborgarmedalj, vilket SVT var först att rapportera.

Tusen tack för era insatser och vi önskar er all lycka i framtiden!,” skriver polisen i Norrköping på sin Facebook. 

– Det var jättefint och rörande att få det här av polisen. Det kändes så stort och ärofullt för oss båda, säger Saga Helin.

Johanna Karlsson instämmer:

– Det blir ett kvitto på att man gjort något bra. Samtidigt blir man glad att polisen väljer att fortsätta hylla det här för jag tror att det kan väcka ett intresse även hos andra att göra något liknande.

”Modigare och mer orädd”

Nu när det snart gått ett år sedan våldtäktsförsöket har Saga och Johanna haft mycket tid att tänka över det som skett. I efterhand är de övertygade om att händelsen haft en påverkan på deras liv.

– Till en början tror jag att jag var nog lite mer rädd, när man förstod att sådana här saker faktiskt händer utanför ens dörr. Men sedan, i och med all uppmärksamhet och allt stöd, tror jag faktiskt att jag blivit modigare och mer orädd, säger Saga Helin.

För Johanna Karlsson har det också gjort henne mer säker på sitt framtida karriärval – att bli polis.

– Jag har velat bli polis sedan jag var liten och sedan den här händelsen har det nog bara väckt ett större intresse. Bara det att man varit en stor del i det här fallet och i rättegången, det har verkligen inspirerat mig, säger hon.

Våldtäkt – ett allvarligt sexualbrott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.