Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saga och Johanna avbröt våldtäktsförsöket

Saga och Johanna avbröt ett försök till våldtäkt.Foto: Privat
Nu hyllas vännerna av polisen i Norrköping.Foto: Polisen Norrköping

Saga Helin och Johanna Karlsson lyssnade på magkänslan och följde efter mannen som betedde sig underligt.

Några minuter senare hoppade de ut ur bilen – och stoppade ett försök till våldtäkt.

Nu döms mannen till fängelse, skriver Polisen Norrköping på Facebook.

– Det känns bra att vi fick bort den här mannen från gatan, säger Johanna.

Det var en lördagsnatt i november som Saga Helin, 21, och Johanna Karlsson, 21, körde bil i Norrköping. De hade varit hemma hos en gemensam vän och Johanna skulle skjutsa hem Saga – när de fick syn på en man på gatan som betedde sig märkligt.

– Sen såg vi att han följde efter en kvinna som var på väg mot en park. Vi fick en dålig magkänsla och bestämde oss för att köra efter, säger Johanna.

Saga och Johanna ingrep direkt när de såg den våldsamma situationen.Foto: Privat

De cirkulerade runt parken för att försäkra sig om att kvinnan var okej. 

Efter ungefär tio minuter visade det sig att Saga och Johanna gjorde rätt i att följa magkänslan.

– Vi påträffade ett försök till våldtäkt och bestämde oss för att gripa in, säger Saga.

”Mannen valde att springa”

De beskriver hur mannen agerade våldsamt och kvinnan gjorde motstånd. Av ren impuls klev vännerna ut ur bilen, sprang mot mannen och började skrika.

– Det gick väldigt snabbt. Det var sent på natten och vi var självklart rädda, men jag tror att vår magkänsla var starkare än rädslan, säger Saga.

Johanna instämmer och berättar att de hade kontakt med polisen över telefon innan de bestämde sig för att ingripa.

– Mannen valde att springa därifrån när vi ifrågasatte vad han höll på med. Jag tog hand om kvinnan och Saga jagade i väg honom från platsen.

Hyllas av polisen i Norrköping

Polisen anlände bara några minuter senare, berättar vännerna. Tack vare vittnesmålen från Saga, Johanna och den drabbade kvinnan kunde mannen gripas – och i fredags dömdes han, snart två månader efter våldtäktsförsöket.

”De avbröt våldtäkten med sin egen säkerhet som risk”, skriver polisen i Norrköping.Foto: Polisen Norrköping

Gärningsmannen fick ett år och sex månader i fängelse för försök till våldtäkt, skriver Polisen Norrköping på Facebook. Där hyllar de också Saga och Johanna och skriver att de nominerat vännerna till ”Årets medborgarmedalj”.

– Det känns givetvis oerhört bra. Det beror delvis på vårt ingripande som det har blivit en fällande dom. Det känns bra att vi fick bort den här mannen från gatan, säger Johanna.

– Det har varit känslosamt och overkligt. Det finns en känsla av rättvisa, säger Saga.

”Bristande respekt för andra”

Vännerna hoppas att det uppmärksammade ingripandet ska inspirera andra att agera vid nödsituationer. Förhoppningen är att civilkuraget ökar, berättar de.

Samtidigt förklarar de att vetskapen om att väldigt få anmälda våldtäkter leder till dömda förövare har inneburit stor frustration för alla inblandade, även under denna rättsprocess.

– Ingen ska behöva cirkulera i en park mitt i natten för att en kvinna inte ska bli våldtagen. Någonstans handlar det om en bristande respekt för andra, det behöver upplysas ännu mer, säger Saga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.