Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Saga Berlin inför rätta: Konst eller skadegörelse

Foto: SKÄRMAVBILD/YOUTUBE
Foto: SKÄRMAVBILD/YOUTUBE

Saga Berlins försvarare jämför det med att kasta skräp i skogen för att sedan plocka upp det.

Stockholms stad håller inte med och vill ha drygt 300 000 kronor i skadestånd för saneringen av simbassängen.

På måndagen ställdes konstnären och terroroffret Saga Berlin inför rätta.

Saga Berlins sida: Hon är svårt skadad efter terrordådet på Drottninggatan och står åtalad för grov skadegörelse med anledning av ett konstverk – hennes advokat kallar det ”fruktansvärt att hon i så unga år ska behöva genomlida så pass mycket.” Berlin hade bokat egna sanerare som skulle göra rent poolen vid Hägerstensbadet efteråt.

Stockholms kommuns sida: Konst eller inte spelar ingen roll – det är olagligt att måla på någon annans egendom. Saneringen av poolen var tvungen att upphandlas enligt lag och det gör ingen skillnad huruvida Saga Berlin hade bokat egna sanerare.

Inspirerades av Netflixserie

Det var för två år sedan som konstnären Saga Berlin arbetsledde ett projekt där bassängen vid Hägerstensbadet graffitimålades med röd färg. Som en del av konstverket, inspirerat av den buddistiska mandala-ritualen, skulle poolen tvättas ren nästa dag. Men hon greps och åtalades senare för grov skadegörelse alternativt medhjälp och anstiftan till detsamma.

Hägerstensbadet på sommaren. Foto: Stockholms stad

På måndagen ställdes Saga Berlin inför rätta vid Södertörns tingsrätt.

I salen berättade hon om verkets bakgrund:

– Jag blev väldigt inspirerad av mandalan efter att jag sett ett avsnitt av ”House of cards” som den nörd jag är… Jag tittade närmare på mandala och förstod hur den processen efterliknar mycket av det jag älskar att göra.

Med i musikvideo

Verket har dokumenterats i en musikvideo hon gjorde till artisten Max Perkeles låt "Uppfinn nått eller dö", men ett filmkonstverk skulle också, enligt Berlin, skickas in till Liljevalchs konsthalls prestigefyllda vårsalong.

Under rättegången uppgav Saga Berlins advokat Matilda Bergström att hennes handlande ska jämföras med att kasta skräp i skogen och sedan plocka upp det, och att Berlin stoppades från att sanera platsen eftersom hon tillsammans med två av sina fotografer greps av polis under produktionen.

Vill inte avslöja namnen

I förhör vägrade Saga Berlin namnge de maskerade personer som i videon syns utföra graffitin. De försvann från bassängen innan polisen kom.

– Jag vill verkligen inte berätta om det för deras säkerhet. Jag känner inte att det är bra, sa Saga Berlin.

Bergström hävdade också att Stockholms stad aldrig lidit någon skada om den skadesanerare som Berlin själv beställt fått utföra sitt arbete.

Stockholms stad valde dock, för att följa Lagen om offentlig upphandling, att använda en annan firma. Saga Berlin påpekade också att det redan fanns graffiti målat i bassängen när Berlin kom till platsen.

Kravet sänktes

Åklagare Daniel Jonsson menar att det inte spelar någon roll att det var ett konstverk. Han påtalade att Berlin medger att hon saknat tillstånd, men ändå valde att utföra konstverket i simbassängen. Straffskalan är fängelse i upp till fyra år. Jonsson yrkar på villkorlig dom förenat med dagsböter och ett krav om skadestånd.

Det kravet justerades under rättegången ned från 326 360 kronor till 309 360 kronor då det framkommit att saneringen kostat mindre än vad som tidigare uppgivits.

– Jag tycker att all klotter… De flesta säger att det är konstverk och att de är konstnärer, men jag tycker inte att det ska beaktas. Utan däremot är det att hon försökt sanera själv som ska beaktas i sådant fall om det nu anses att hon försökt göra det, säger Daniel Jonsson.

Skadad efter terrordådet

Under rättegången talade Saga Berlin om sitt hälsotillstånd – hon utsattes för terroristen Rakhmat Akilov på Drottninggatan 7 april 2017. Därifrån lider hon av svåra skallskador och kan inte längre arbeta, säger hon. Hon beviljades 150 000 kronor i skadestånd i samband med terrorrättegången.

Livstidsdömde Rakhmat Akilov. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Min hjärnskada kommer sitta i hela mitt liv. Man hoppas ju att det kommer bli bättre, men det finns ingen som säger att jag kan jobba utom jag, men jag kommer jobba på något sätt, sa Saga Berlin under förhandlingen om skadegörelseåtalet.

"Konstverk hur staden hanterat det"

– Det sitter i hjärnstammen, nervtrådar har ryckts av för att jag flög så långt och slog i. Det sitter främst i pannloben och det påverkar koncentrationsförmågan och logistik.

Efter rättegången var hon är kritisk mot Stockholms stad. Hon menar att hennes avbrutna konstverk nu förvandlats till något annat. 

– Jag tycker att det blivit ett konstverk hur staden hanterat det här, säger hon.

– Men det är skönt att åklagaren inte yrkar på fängelse. Det känns inte lika tungt nu. Att hamna i fängelse, att bli frihetsberövad på det sättet, fy fan, säger hon.

Dom i målet meddelas 23 oktober.