Saga Berlin gjorde abort efter terrorn: ”Så ledsen”

Saga Berlin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Saga Berlin.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Blommor dagen efter terrordådet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konstnären Saga Berlin skadades svårt i terrordådet på Drottninggatan.

På sjukhuset gjorde läkarna upptäckten: Hon var gravid.

På grund av det fysiska traumat och de starka medicinerna fanns ingen realistisk möjlighet att behålla barnet, berättar hon i en ny P1 Dokumentär:

– Jag var så ledsen för att jag kände att nu kommer vi aldrig få barn.

Konstnären, regissören och fotografen Saga Berlin har skapat musikvideor till flera kända svenska band och artister.

Hon har målat en tömd bassäng på Hägerstensbadet full med graffiti utan tillstånd, en konstinstallation som hon senare har blivit både hyllad, hatad och dömd för.

Eftermiddagen den 7 april 2017 promenerade hon på Drottninggatan efter ett möte där hon landat nästa jobbuppdrag.

Samtidigt körde terroristen Rakhmat Akilov ner för samma gata i hög hastighet, med mål att döda så många människor som möjligt. 

Saga Berlin blev påkörd strax innan lastbilen kraschade in i Åhléns.

Fem personer dog i terrordådet.

Saga Berlin överlevde, men fördes till sjukhus med svåra skador.

Det krävdes omfattande vård för att Saga Berlin skulle återgå till ett normalt liv.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Väldigt personlig berättelse”

Hon var blåslagen, hade frakturer på armar och ben samt allvarliga skador på hjärnstammen.

Läkarna räddade hennes liv – men konstaterade samtidigt att det skulle krävas omfattande vård för att återgå till ett normalt liv.

I den nya P1 Dokumentären ”Saga Berlin – Överlevaren från Drottninggatan”, har reportern Tove Palén följt Saga Berlin och träffat henne med jämna mellanrum under ett knappt års tid.

– Det är en väldigt personlig berättelse och den ger en inblick i hur lång vägen tillbaka är om man blir så svårt skadad som Saga blev, säger Tove Palén.

Hon fortsätter:

– Man läser ofta om människor som skadas och förolyckas, sedan är det lätt att glömma. Den här historien påminner om vilka långt gångna konsekvenser detta har fått för henne och hennes familj. Orsakssambanden blir så väldigt långa.

I dokumentären framgår att läkarna på sjukhuset inte bara vårdade Saga Berlins skador, de gjorde också en helt annan upptäckt.

På årsdagen den 7 april 2017 lade många personer ut blommor på stenlejonen på Drottninggatan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Var gravid – visste inte

I journalen noterades:

”Patient är ångestfylld på morgonen. 

Rädd för allt som ska komma. 

Snabbt tal och hyperventilerar. 

Gråtfärdig och illamående. 

En möjlig kombination av trauma och graviditet.”

Ett graviditetstest på sjukhuset bekräftade det som varken Saga Berlin eller hennes sambo kände till – att hon var med barn.

Gjorde abort efter en månad

I dokumentären säger Saga Berlin:

– Det var helt givet att det inte skulle gå att behålla ett barn pumpat med alla de kemikalier som det innebär att hamna i den situationen som jag var i, säger Saga Berlin i dokumentären.

Hennes sambo:

 – Hon hade haft så mycket stress mot sin kropp och så mycket starka mediciner i sin kropp att det inte gick att kräva av Saga, varken själsligt eller kroppsligt, att göra den här resan, säger sambon i dokumentären.

Aborten gjordes en månad efter terrordådet på Drottninggatan. Först då bedömde läkarna att hennes kropp var tillräckligt stark för att genomgå ingreppet.

I dokumentären berättar Saga Berlin om sorgen förknippat med graviditeten. Att hon och sambon har barn från tidigare förhållanden, men att de inte har något tillsammans.

”Tvungen att acceptera”

– Jag var så ledsen för att jag kände att nu kommer vi aldrig få barn. Jag var tvungen att acceptera det. Jag visste att det var helt orealistiskt jag skulle sitta i rullstol och vara gravid, och hjärnskadad. Allting var helt upp och ner.

Svårast av allt att hantera, säger hon, var maktlösheten.

– Att han fick så mycket makt över hela mitt liv, alla mina förutsättningar. Mina anhörigas liv och förutsättningar. Den maktlösheten gör mig typ galen, säger Saga Berlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.