Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Såg sonen skjutas av
polis – nu berättar Elif

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"De försökte inte prata med honom, de bara sköt", säger Elif Sahindal. Hennes son Mesut sköts till döds av polisen i början av april. För tolv år sedan mördades Elifs dotter Fadime av sin far.
Foto: Jens L'Estrade
”Det tog inte några minuter ens, utan alla sköt mot honom väldigt snabbt”, säger Elif Sahindal om när hon såg polisen skjuta sonen Mesut.
Foto: Jens L'Estrade

Mesut Sahindal, 34, sköts till döds av polis i början av april. Nu ger hans familj för första gången en intervju om hans dödsfall – och riktar skarp kritik mot polisen.

– De försökte inte prata med honom och lugna honom, utan alla sköt honom samtidigt, säger mamman Elif Sahindal, 61, som från sitt köksfönster såg sonen dödas.

Samtidigt berättar familjen Sahindal att deras son har brottats med psykiska problem sedan systern Fadime mördades av pappan 2002.

Knivbeväpnade Mesut Sahindal, 34, sköts på morgonen tisdag den åttonde april till döds av polisen utanför hans mors lägenhet utanför Uppsala.

På skärtorsdagen begravdes han i Uppsala Gamla Kyrka.

– Det var 350-400 personer ungefär. Han har haft ett helvete på jorden så vi försökte göra det så fint som möjligt, säger hans syster när Expressen.se träffar flera medlemmar ur familjen hemma i mammans lägenhet utanför Uppsala för en intervju.

Mesut Sahindal släpptes klockan 03 natten mot tisdagen den åttonde april efter beslut från åklagare. Han hade bara några timmar tidigare gripits av polisen misstänkt för att ha misshandlat och hotat sin exsambo tidigare på måndagen, och hade tidigare avtjänat fängelsestraff för att ha skjutit henne i axeln.


"Efter bara tre timmar släpptes han ut igen"

Men nu var han ute igen – arg, hotfull och enligt släkten med stora aggressioner.

– Efter bara tre timmar eller någonting så släpps han ut igen. Trots att de fått information om att han är villkorligt frigiven från fängelsetiden, har beviljat kontaktförbud för flickvännen, och också att han har hotat oss. De  hade all den informationen, så mycket vattentätt som borde ha gjort att  man inte släppte ut honom. Men det gjorde de, säger hans syster som vill  vara anonym till Expressen.se. Natten när han släpptes fick hans exsambo ett telefonsamtal från  polisen om att han släppts, men enligt familjen fick hon trots det man  visste inget polisskydd.

– Hon ringde då till en släkting som sa åt henne att stänga fönstren  och stanna inne. När släktingen sedan pratade med Mesut på telefon var  han jättearg och hon försökte lugna ner honom. "Det är slut, det är  slut", sa han.


LÄS MER: Mesut Sahindal sköts till döds av polisen

LÄS MER: Inget regelbrott att släppa Mesut SahindalMesut Sahindal sköts till döds av polisen den åttonde april.
Foto: - -


Gick och hämtade två köksknivar hos sin faster

Efter det ska Mesut ha ringt till sin mamma, bett henne göra i ordning en "sista frukost", och sagt att han inte mådde bra och behövde pengar.

Men innan han begav sig dit gick Mesut Sahindal förbi sin faster och ska där ha tagit med sig två köksknivar.

Kort efter att han kom fram till mammans hyreshus, med knivarna i händerna, konfronterades han med tre poliser utanför mammans port.

93 minuter efter att han släpptes från häktet dödas han av polisens skott, samtidigt som hans mor såg på från köksfönstret.

– Det tog inte några minuter ens, utan alla sköt mot honom väldigt snabbt. Jag bankade i fönstret och skrek "Vad gör ni, Mesut har inte gjort någonting!" säger hans mamma Elif Sahindal och slår ut med händerna i vida gester.


EXPRESSEN DOKUMENT: Fadimes öde skakade Sverige

"Poliserna borde ha delat upp sig"

Hon sprang då ner för trapporna, men då var det redan för sent.

Elif är nu skarpt kritisk till polisens agerande. Enligt henne borde situationen av poliserna inte ha uppfattats som så hotfull att de var tvungna att skjuta honom till döds.

– Jag är analfabet, men till och med jag tänker att man då skulle ha delat upp sig, att någon gått bakom honom, någon framför honom, och på så vis kunnat ta honom levande. I Norge har en person dödat 70 personer men polisen har ändå inte skjutit honom, utan försökt fånga honom levande. Mesut har gjort massa dumheter, men han har avtjänat sina straff. Och han ska inte bli skjuten till döds av polisen, säger Elif Sahindal.Mesut Sahindal vid häktningsförhandlingarna 2002, efter mordet på hans syster Fadime.
Foto: Foto: Markus Marcetic


"Det forsade ju blod från knäna"

Ytterligare en släkting som sitter med under intervjun menar att Mesut Sahindal omöjligen kan ha utgjort ett stort hot efter att han skottskadats.

– Det forsade ju blod från knäna och han kunde inte resa sig. Hur stor är risken att en så skadad person kan skada en polis? säger släktingen.

Uppsalapolisen har tidigare bemött anklagelserna med att Mesut Sahindal uppmanats att slänga ifrån sig knivarna men ändå fortsatt gå mot poliserna.

Mesut Sahindals familj vill att fokus under intervjun inte ska hamna på Mesuts syster Fadime Sahindal, som mördades av sin far för tolv år sedan, den 21 januari 2002.

Men de återkommer samtidigt till att Mesut var starkt påverkad av sin systers död.   1998 dömdes han för misshandel och övergrepp i rättssak mot systern Fadime efter att han enligt domen i Uppsala tingsrätt ska ha sagt:  "Jag skall döda dig, jävla horunge".

– Han hade mycket skuldkänslor för det som hände Fadime. Han kunde inte få någon ro inom sig. Ju längre tiden gick kunde han inte leva med de skuldkänslorna, och han anklagade sig själv, säger systern. Mamman Elif Sahindal fortsätter:

– Mesut älskade sin syster Fadime, och han var deprimerad över minnet av det som hände henne. Det har bidragit till att hans psykiska problem har ökat hela tiden.


LÄS MER: Sarnecki – det är ett trendbrott

"En sjuk människas handling ska inte gå ut över alla andra"

Familjen Sahindal säger att de känner sig kollektivt bestraffade efter mordet på Fadime Sahindal, och att hela familjen mått väldigt dåligt under åren som gått sedan hennes död.

– En enskild människas handling har gjort att familjen kollektivt har bestraffats i Sverige. Hade det varit hedersmord inom släkten så borde det ske ett mord om dagen tycker jag. Men en sjuk människas handling ska inte gå ut över alla andra. Vi har blivit totalt överkörda av alla instanser, säger en släkting.

Familjen menar vidare att de varken vid Fadimes eller Mesuts död fick någon slags krishjälp eller psykologiskt stöd.


Fadime Sahindal mördades av sin far för tolv år sedan.


Har försökt få hjälp under lång tid

– När något sådant här uppstår, som hänt två gånger i den här familjen, så är vi helt utelämnade. Både i Fadime-fallet och i det här fallet. Vi har inte fått någon krishjälp alls, varken präst eller psykolog. När jag sa det till prästen som begravde Mesut fick hon en chock, säger systern som också är skarpt kritisk till hur Mesut genom alla år nekats hjälp. Enligt henne hade hennes bror inte behövt vara död i dag, om han bara fått den hjälp han behövt.

– I tolv-tretton år har han åkt in och ut ur fängelse men ingen hjälp fick han, trots att han hade både drogproblem och psykiska problem. Jag ringde stup i kvarten för att få omhändertagande vård eftersom han var så sjuk att han inte klarar det själv. Men jag fick ingen respons. Redan i maj förra året sa han "Jag behöver hjälp, jag orkar inte". Men det var först när jag sa "Jag är Fadimes syster. Nu kommer Fadime nummer två", som de började höra mig. Då fångade de upp mig och lyssnade. Men ska jag behöva använda hennes namn för att de ska lyssna på mig? Nu är det för sent i vilket fall som helst, men det här hade inte behövt hända, säger systern.

Detta har hänt

 ■ Mesut Sahindal var känd av polisen sedan tidigare. 1998 dömdes han för misshandel och övergrepp i rättssak mot systern Fadime Sahindal efter att han enligt domen i Uppsala tingsrätt ska ha sagt: 
"Jag skall döda dig, jävla horunge".


 ■ Fyra år senare mördades Fadime Sahindal av sin pappa Rami Sahindal, som dömdes till livstids fängelse för mordet. Systerns död ska ha tagit hårt på Mesut Sahindal som blev allt mer deprimerad, och med psykiska problem.


■Sedan dess har Mesut Sahindal åkt in och ut ur fängelse för olika brott han begått, och han har även tillbringat tid på behandlingshem, som familjen krävt att han gjort.


■ Den sjunde april i år satt Mesut Sahindal gripen efter att ha hotat och misshandlat sin exsambo samma dag. Han hade kontaktförbud, och hade avtjänat fängelsestraff för att ha skjutit henne i axeln.


■ Men 03.00 natten mot tisdagen den åttonde april fattade åklagare beslut att släppa honom.


■ Katarina Lindberg, som var jouråklagare vid tillfället, har kommenterat beslutet i ett pressmeddelande: "Jag fattade det beslut som jag ansåg var riktigt utifrån den information som jag fick vid tillfället".


■ En och en halv timme efter att åklagaren släppt honom, sköts han den åttonde april ihjäl av polisen utanför sin mammas trappuppgång, med två köksknivar i händerna.


■ Polisens uppger att Mesut Sahindal vid flera tillfällen uppmanats att slänga ifrån sig knivarna - men att han uppträdde hotfullt och rörde sig mot polisen. Polisen uppger även att varningsskott sköts - utan att han stannade. Sedan sköt polisen verkanseld som träffade i benet.


■ Enligt polisen ska de även ha använt pepparsprej, men som inte ska ha haft verkan. Sedan ska ett skott enligt polisen ha avlossats som träffade Mesut Sahindal i huvudet så att han troligen avled direkt på platsen. Alla tre poliser sköt, enligt Uppsalapolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.