Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Såg Breiviks leende
- när han var fyra år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I psykolograpporten står att Breivik hade ett välutvecklat språk men ändå kunde han inte uttrycka sig emotionellt. Han saknade lust och glädje i sin lek.

Anders Behring Breiviks kalla leende har chockat åhörarna under rättegången.

Nu släpps en vårdrapport från när Breivik var fyra år gammal - redan då reagerade specialisterna över hans beteende.

– Han var ett speciellt barn, säger en inblandad psykolog till den norska tidningen Dagbladet.

I morgon fortsätter rättegången.

Kontaktavvikande, ängslig och passiv. Rastlös, defensiv och med ett "påklistrat, avvärjande leende".

Så beskrivs Breivik i en psykolograpport som gjordes 1983 då han var fyra år gammal.

Det var Breiviks mamma som tog kontakt med kommunen. Hon var ensamstående och ville få avlastning med pojken på helgerna.

"Såg leendet"

Psykologteamet som kopplades in observerade Anders Behring Breiviks beteende i tre veckor, rapporterar den norska tidningen Dagbladet.

– Han var ett speciellt barn, men inte så speciell som han är som vuxen. Mycket av det vi ser av honom i dag, icke minst hans avvärjande leende som han skyler sina känslor med, såg vi också den gången, säger en av psykologerna anonymt till Dagbladet.

I psykolograpporten står att Breivik hade ett välutvecklat språk men ändå kunde han inte uttrycka sig emotionellt. Han saknade lust och glädje i sin lek.

– Vi var rädda att han skulle utveckla allvarlig psykopatologi, och dessvärre fick vi rätt i det. Men det var självklart ingen av oss som i våra vildaste fantasier hade trott att han skulle bli en massmördare, säger psykologen.

Skyddar sig

Michael Setsaas, en psykolog som har observerat Breiviks beteende i vuxen ålder inför rättegången, uppger för Dagbladet att Breiviks leende i rättssalen tyder på att han har svåra psykiska besvär.

– Genom att le skyddar han sig själv från att känna känslor. Han intar en arrogant hållning för att slippa obehagliga känslor, säger han.

Särskilt under onsdagen förra veckan reagerade Michael Setsaas över Breiviks leende i rättssalen.

– Jag upplevde det som ett underfundigt, milt och nedlåtande leende – samma leende har jag sett hos paranoida som bränner mycket energi på att behärska situationen i ögonblicket och blir på offensiven, säger Michael Setsaas till Dagbladet.

Skyddsmekanism

I fredags, den senaste dagen i rätten, fick Breivik själv frågan om sitt ansiktsuttryck.

– Jag ler ofta defensivt, som en skyddsmekanism, svarade Breivik.

Dagbladet skriver också att flera av Breiviks bekanta har nämnt hans ständiga leende i förhör med polisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.