Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sadisten Kjell-Åke, 57, tar tillbaka sin önskan

Sadisten och mördaren Kjell-Åke Johansson, 57, ville först få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Nu har han ångrat sig. Foto: CHRISTER PÖHNER

Kjell-Åke Johansson, 57 – omskriven som torteraren från Aspa – ville få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Nu har han ångrat sig.

– Jag ämnar inkomma med en ny ansökan till nästa år, skriver han i en inlaga till Örebro tingsrätt som Expressen.se har läst.

Under måndagen beslutade Örebro tingsrätt att ge den livstidsdömde dubbelmördaren Leif Axmyr tidsbestämt straff. I går inkom nya handlingar från en annan livstidsfånge: Kjell-Åke Johansson.

Trebarnspappan från byn Aspa utanför Lindesberg har utmålats som en av svensk kriminalhistorias mest bestialiska mördare och sadister. Han plågade sin hyresgäst Birgitta Lönnhager, 43, med gasolbrännare, cigarrettändare och skruvdragare – tills hon avled.

Nyligen inkom den livstidsdömde fången med en begäran till Örebro tingsrätt om att det livstidsstraff han dömdes till efter mordet skulle tidsbestämmas.

Nu har han ändrat sig.

Enligt advokat Kerstin Koorti vill Kjell-Åke Johansson avvakta med sin ansökan eftersom han vill komplettera den med diverse intyg och utlåtanden, som det står i en inlaga till tingsrätten. Enligt Kerstin Koorti har Kjell-Åke Johansson också några kurser som han vill avsluta innan den nya begäran om tidsbestämt straff skickas in till Örebro tingsrätt. Därmed kommer det aktuella nu att avskrivas i tingsrätten.

Torterade barn

Före livstidsdomen dömdes han i två omgångar efter att ha torterat tre barn. Ett av offren den gången - en tio månaders flicka - dog. Då blev straffet tio års fängelse.

2002 var Kjell-Åke Johansson på nytt ute i det fria. Då flyttade tvåbarnsmamman Birgitta Lönnhager och hennes dåvarande fästman in hos honom och hans flickvän i huset i Aspa, som hyresgäster.

Birgitta tyckte mycket om hundar och att virka på fritiden, men tillvaron i Kjell-Åke Johanssons hus blev allt annat än fridfull – och efter en tid inledde trebarnspappan sin utstuderade, fem månader långa tortyrliknande dödsmisshandel. I polisförhören förnekade han det som skett och skyllde ifrån sig. Han uppgav också vid flera tillfällen att han inte mindes det som hänt.

Borrade i öronen

I tingsrättsdomen framgår alla de grymheter som Birgitta Lönnhager utsattes för före sin plågsamma död. Kjell-Åke Johansson band henne bland annat med spännband och borrade i hennes öron.

Den 27 maj 2002 avled Birgitta Lönnhager av de svåra skadorna. Då tvingade Kjell-Åke Johansson hennes fästman att elda upp kroppen. Han dömdes senare till livstids fängelse för mord och avtjänar nu straffet på anstalten Skogome utanför Göteborg.

Expressen var i kontakt med Birgitta Lönnhagers döttrar i samband med att Kjell-Åke Johansson ville få sitt straff tidsbestämt.

En av dem sa då:

– Jag var nio år när det här hände och har försökt lägga allt bakom mig. Det som han gjorde mot mig och min familj går inte att beskriva. Jag vill att han hålls inlåst på livstid - man kan aldrig vara säker på att han inte gör om det igen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!