"Sade åt dem att gömma sig, sedan bröts det"

Publicerad
Uppdaterad
Norrmannen Freddy Lies två döttrar var på ön Ytöya utanför Oslo där flera ungdomar sköts till döds.
En av dem saknas och den andra är skjuten i armen och i bröstet, enligt NRK.
- Jag sade åt dem att gömma sig, men sedan bröts samtalet, säger han till den norska tv-kanalen.
De hemska historierna från tragedin på ön Utöya fortsätter att välla in från Norge.
Norrmannen Freddy Lie är en av dem som har drabbats.
Hans två döttrar befann sig på ön när skott plötsligt avlossades från åtminstone en gärningsman utklädd till polis.
Freddy fick veta om det hela när telefonen ringde.
- Min dotter ringde och var helt hysterisk. Hon bara skrek och skrek. Till slut kom det fram att det var en polisman som sköt på dem, säger han till NRK.
- Då ville de springa ner i vattnet, men jag sa att de skulle springa till skogen i stället. "Om ni hoppar i vattnet så prickar han er", sade jag. De sprang och gömde sig och då bröts samtalet. Sedan dess har jag inte fått kontakt, säger han.
Enligt tv-kanalen saknas nu en av döttrarna. Den andra träffades av skotten.
- Jag vet inte mer än att hon har fått ett skott i bröstet och ett i armen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag