Saddam tvingas sköta sin tvätt själv. BILDSPECIAL: Unika bilder - här hålls Saddams isolerad
Saddam tvingas sköta sin tvätt själv. BILDSPECIAL: Unika bilder - här hålls Saddams isolerad

Saddams misär i cellen

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. Saddam Hussein, 68, var världens mest fruktade tyrann.
Nu väntar han på döden i en liten cell i fängelset.
Expressen kan i dag publicera nya unika bilder på den störtade presidenten avklädd, ensam och förnedrad.
Han står för sig själv och viker kläder, iklädd bara kalsonger.
Går ensam ute på fängelsets gård. Sitter framåtlutad i en enkel plaststol. Sover i en liten, hård träsäng. Saddam Hussein är en bruten man. Det visar bilderna som kommer från källor inom USA:s armé.

Måste tvätta själv

Hans cell – fyra gånger tre meter – är enkelt inredd. Förutom en säng, med amerikanska armé-filtar, finns ett bord samt plaststolen som han använder som nattduksbord. Sina kläder måste han tvätta själv i ett handfat. Den enda förmånen Saddam har är att han får färga sitt hår svart.

Dagarna är monotona.

Den irakiska advokaten Khalil al-Dulaimi träffade Saddam förra månaden på en hemlig amerikansk bas i Bagdad. Han berättar för Expressen: – Saddam går upp ganska tidigt på morgonen för att be. Sedan äter han frukost. Efteråt läser han Koranen och andra religiösa böcker.

150 miljarder kronor

Saddam var den rike härskaren, med en förmögenhet på 150 miljarder kronor. Guld, luxuösa vattenfall och prunkande trädgårdar omgav hans många palats. Hans exklusiva mat flögs in till Bagdad två gånger per vecka. Favoritmaten var hummer. Ibland blev det räkor och magert kött. Till det ett gott vin. Efteråt rökte han gärna en kubansk cigarr och drack fin whisky. I dag äter Saddam Hussein fängelsets konserver när det är middagsdags.

"Han hade utbrott"

Källor inom USA:s armé säger till brittiska tidningen Sun att Saddam har insett sitt öde och nu inväntar sin rättegång. – Han hade utbrott i början, men nu ger han oss inga problem, säger en av militärpoliserna som vaktar Saddam Hussein. Tre kameror bevakar honom dygnet runt. Man fruktar självmord så han bevakas även på toaletten. Saddam vet inte om vad som händer utanför cellen. Han saknar tillgång till radio, tv eller tidningar. – Men han sa till mig att han hör när det smäller utanför cellen. Han skriver dikter om motståndet och om bomberna som smäller, berättar advokat Khalil al-Dulaimi för Expressen.

Bilderna fanns överallt

När Saddam ännu var Ledaren och visade upp sig var det alltid som den starka, leende landsfadern. Med ett barn på armen, en vänlig klapp åt en åldring eller som tuff och orädd med fingrarna under patronbältet. Bilder på honom fanns överallt i Irak. Han var gift med minst två kvinnor. Men älskarinnorna var många fler. Saddam föredrog långa, blonda kvinnor, gärna många år yngre än han själv. Han ville alltid framstå som ung och kraftfull. – Saddam och de andra ledarna är bara gamla män nu. De verkar ha accepterat att deras dagar är förbi. De flesta vet att galgen väntar, säger en av ex-diktatorns vakter till Sun.

"Jag är inte rädd"

Men Saddam försöker ändå hålla skenet uppe inför de få besökare han har. Advokat al-Dulaimi berättar: – Innan jag lämnade honom sa han "Du har hört talas om berget Hamrin i Irak. Det är Iraks högsta berg. Jag är inte rädd, jag känner mig mycket starkare och högre än Hamrin."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag