Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saddams högra hand  väntas hålla tal

Izzat Ibrahim al-Douri.Foto: Jassim Mohammed
Saddam Hussein

Saddam Husseins vicepresident Izzat Ibrahim al-Douri väntas hålla tal inom kort.

al-Douri försvann i samband med USA:s invasion 2003 – och har sedan dess hållit sig gömd.

Han tros under tiden ha mobiliserat en rörelse med syftet att återta makten.

- al-Douri ska hålla tal inom kort för hela nationen. Han ska förklara att det som sker nu är revolution, hävdar en av al-Douris närmaste män i en telefonintervju med Expressen.

Saddam Husseins vicepresident Izzat Ibrahim al-Douri gick under jorden i samband med den amerikanska invasionen 2003 och har sedan dess hållit sig borta.

Han är den enda av regimens starkaste män som inte tillfångatogs.

– Inom några timmar träder han fram i ett tal till nationen. Han ska förklara vad som sker i Irak nu. Han ska säga att det är en revolution mot ockupationsmaktens marionetter, säger en av al-Douris närmaste män till Expressen på telefon från Mosul.

På ett dygn har flera irakiska städer, bland annat landets andra största stad Mosul och Saddams egen hemort Tikrit, fallit i beväpnade gruppers händer i norra Irak.

"Fråga om tid"

Terrorgruppen Islamiska Staten av Irak och Syrien uppges vara den grupp som ligger bakom den gigantiska operationen.

Saddam Husseins eget folk hävdar dock att det i själva verket är den störtade diktatorns gamla armé, som upplöstes av amerikanen Paul Bremer, ledare för civila administrationen efter invasionen 2003, som ligger bakom.

– Det är en fråga om tid innan Bagdad faller och resten av Irak reser sig mot regeringen, säger en av Saddams generaler till Expressen.

I början av 2014 återvände en rad högt uppsatta armégeneraler och underrättelsechefer från Saddams regim till norra Irak.

De hade levt i exil i bland annat Libanon, Syrien och Jordanien. Men al-Douri gick under jorden någonstans i gränsområden mellan Syrien och Irak.

"Inte al-Qaida"

2005 gick det rykten om att han hade avlidit. I början av 2013 sände tv-kanalen al-Jazeera en hemlig inspelad video där al-Douri uppmanade irakierna att resa sig mot regeringen.

- Det är inte al-Qaida eller ISIS – det är en revolution av vårt folk, säger en av Saddams generaler.

Den brittiska tidningen The Telegraph rapporterade förra året att al-Douri blivit en galjonsfigur för en växande rörelse vars mål är att föra tillbaka Saddam Husseins Baathparti till makten.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.