Saddams advokat: Bilderna kan leda till nya blodbad

Publicerad
Uppdaterad
De förnedrande bilderna skulle krossa myten runt Saddam och dämpa USA-motståndet i Irak.
Saddam Husseins advokat Buchra al-Khalil varnar för blodiga följder i stället:
Gerillakriget kommer med all sannolikhet att trappas upp, säger hon till Expressen.
USA vill visa upp bilden av en gammal undergiven man. – Saddam är ingen stålman eller gud. Det är viktigt att folk i Irak ser honom på det här sättet, säger en militärkälla till Sun. Förhoppningen är att bilderna ska slå mot motståndsrörelsen i Irak.

Grov kränkning

Folkrättsexperten Ove Bring, professor vid försvarshögskolan, tror inte på den effekten. – De självmordsbombare och andra som verkar nu i Irak är inte beroende av Saddam, säger han. I stället menar han att Saddams mänskliga rättigheter kränks grovt. – Att sprida bilder som är tänkta att spegla en förnedring av honom, är att överträda människorättsdimensionen, anser jag.

"Det är en skam"

Beteendevetaren Lena Gustafsson tycker att det är en mycket stark förnedring att visas upp i bara kalsonger. – Det är en skam att bli avklädd i medierna och en stor skillnad mot att frivilligt visa upp sig lättklädd.

Stämmer Sun

Saddam Husseins ena advokat Buchra al-Khalil tror också att USA:s plan kommer att misslyckas. – Konsekvenserna kommer att bli förödande för ockupationsmakten, säger hon till Expressen. Hon har diskuterat bilderna på exdiktatorn med hans dotter Ragdah. – Vi har bestämt att stämma både den engelska tidningen och dem som tog bilderna på Saddam. Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, tror dock att USA:s strategi kan lyckas. – Det här är ett sätt att avmytologisera. Bilderna markerar en hjälplöshet, en person som inte har någon makt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag