Saddam Hussein och bin Ladin jobbade tillsammans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

LONDON. Saddam Hussein har samarbetat med Usama bin Ladin.

I natt presenterade engelsk press bevis för en koppling mellan Iraks regim och terrroristnätverket al-Qaida.

Deras gemensamma nämnare: hatet mot USA.

Den engelska tidningen Sunday Telegraph har kommit över hemliga dokument från den irakiska underrättelsetjänsten. De påstådda bevisen på en koppling mellan Saddam och bin Ladin hittades i Bagdad. Sunday Telegraph kom över dokumenten i underrättelsetjänstens bombade högkvarter. Enligt det irakiska arkivet, har medlemmar av al-Qaida varit inbjudna till Bagdad. Det hemliga besöket skedde i mars 1998. Delegationen från al-Qaida bodde på hotellet al-Mansour Melia.

Skulle mötas i Irak Syftet med mötet var att etablera en relation mellan Irak och al-Qaida. Samtalen ska ha varit så givande att mötet drog ut en vecka på tiden Förhandlingarna avslutades med förberedelser för att Usama bin Ladin själv skulle besöka Irak. Dokumenten som presenteras i Sunday Telegraph visar inte om det också skedde. Men det framgår att Irak betraktade ärendet som topphemligt och brådskande. En pålitlig nära medarbetare till Usama bin Ladin ska ha varit en av de inbjudna. Enligt dokumenten såg Irak fram emot att få ett muntligt meddelande från bin Ladin, och att svara med ett muntligt meddelande. Sunday Telegraph skriver att irakiska agenter försökt stryka över referenserna till bin Ladin, men att teroristledaren är nämnd tre gånger.

Saddam skyddar terrorister USA:s president George Bush har tidigare hävdat att det finns kopplingar mellan Irak och terroristnätverket. - Saddam Hussein hjälper och skyddar terrorister, inklusive medlemmar av al-Qaida. Colin Powell sa inför FN: - al-Qaida jobbat med Bagdad sedan början av 90-talet efter att ha kommit överens om att bin Ladin inte skulle ha Bagdad som måltavla.

Tränade Iraks officerare Sunday Telegraph skriver att Saddam Hussein var så imponerad av attackerna mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, att irakiska officerare ska ha skickats till träningslägren för medlemmar av al-Qaida i Afghanistan. Irak har hela tiden förnekat att landet haft några som helst kopplingar till Usama bin Ladin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.