Lennart Sacrédeus hamnar utanför Kd:s lista till EU.
Lennart Sacrédeus hamnar utanför Kd:s lista till EU.

Sacrédeus utanför Kd:s vallista

Publicerad
Uppdaterad
Kristdemokraternas partiledning kastade i sista stund in Alf Svensson som joker för att stänga den kontroversielle riksdagsmannen Lennart Sacrédeus ute från partiets EU-vallista.
Priset kan bli fortsatt internt bråk.
Till slut sade också KD-ledaren Göran Hägglund vad partiledningen egentligen tycker om Sacrédeus. Borta var de krystade förklaringarna till varför en kandidat som kom fyra i provvalet räknat i antal röster inte ens platsar på en lista till EU-valet med 55 namn.
- Det var ett klokt val att inte ta med Lennart Sacrédeus. Politiken är ett lagspel. Lennart Sacrédeus är en individuell idrottare som skapar problem och starka känslor, sade Hägglund på en presskonferens sedan partifullmäktige fastställt listan.
Förre partiledaren Alf Svensson säger att han efter många nej, ändå lät sig övertalas att jämte fyra andra partitungviktare ställa upp på platserna nio till tretton på listan för EU-valet, som hålls i juni.

Inte råd

Stridigheterna inom partiet efter nomineringskommitténs petning av Sacrédeus från listan bidrog.
- Vi har inte råd med slitningar och interna stridigheter. Jag kanske kan fungera som en brygga över dem och kyla ner debatten, säger Svensson till TT.
Han räknar inte med att ta plats i EU-parlamentet.
Det hindrar förstås inte att han kan kryssas in av väljarna.
- Den risken får jag ta.
Det var väntat att partiet, som dras med dåliga opinionssiffror och riskerar att mista sitt enda mandat i EU-parlamentet, skulle få svårt att vaska fram profiler till EU-valslistan. Men det har visat på djupa motsättningar i partiet, inte minst i synen på Lennart Sacrédeus och det han står för.
Sacrédeus är värdekonservativ, abortmotståndare av rang, EU-kritiker och EMU-motståndare. Han har agerat starkt mot könsneutrala äktenskap och gjort uttalanden som fått partiledningen att baxna och som han senare har ångrat.

Ville stoppa

Sacrédeus är formidabel i personvalskampanjer. Med personkryss har han tagit sig in i såväl EU-parlament som i riksdag. Därför ville motståndarna inte ens ge honom en undanskymd plats på listan, eftersom risken då fanns att han med väljarnas stöd skulle ta sig förbi toppkandidaten.
Sacrédeuslägret har de senaste veckorna mobiliserat för att få in honom på listan. Det gjorde att partiledningen slängde in Alf Svensson och fyra till, över huvudet på nomineringskommittén.
Sacrédeus säger att han är hedrad över allt det stöd han känner sig ha fått ute i landet, men att synen på honom högre upp i partiet är en annan.
- Jag är förundrad över att när jag ställt mig till förfogande i provvalet så leder det till en så här omfattande politisk process och att fem tungviktare i partiet, med den gamle partiledaren, lyfts in på listan, säger han.
Sacrédeus tycker att ledningen i Kristdemokraterna borde ta till sig den gamle socialdemokratiske statsministern Tage Erlanders ord om att "lyssna på rörelsen".

Lillemor Idling/TT Lars Larsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag