I september förra året lämnade Migrationskommittén över sitt betänkande till regeringen efter en sommar av dramatiska förhandlingar. Kommittén misslyckades med att komma fram till ett brett helhetsförslag och i stället landade man i 26 olika förslag med hoppande majoriteter.
Regeringen var djupt oenig. Socialdemokraterna stod bakom alla förslag, Miljöpartiet endast tre av dem.
Efter förhandlingar i regeringen skickades kommitténs förslag på remiss i oktober, med ett antal tillägg. Bland annat vill regeringen införa en bredare humanitär skyddsgrund. Den innebär att den som levt sig i Sverige under lång tid med tillfälliga uppehållstillstånd och fått en särskild anknytning till landet kan få stanna även om asylskälen upphört. Det kan ge möjlighet för fler ensamkommande att stanna i Sverige.
I förslagen finns också lättnader i försörjningskraven vid anhöriginvandring för kvotflyktingar och ökade möjligheter till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar.
Kritiken: ”Kommer driva kostnader”
Centerpartiet har hittills uttryckt sig positivt till förslagen, röstar de för finns majoritet i riksdagen.
Men Liberalerna är starkt kritiska.
– Risken är att personer utan asylskäl söker sig hit för att de egentligen vill stanna på den humanitära grunden. Det kommer att driva kostnader och skapa stor oreda i migrationspolitiken, säger Fredrik Malm (L), migrationspolitisk talesperson.

Nu kräver alltså Liberalerna att regeringen inte går vidare med de mer generösa förslagen.
– Migrationskommitténs betänkande är det regeringen borde lägga fram. Nu kommer nya förslag som innebär kostnader. Här respekterar de inte de budgetprinciper som vi har, säger Nyamko Sabuni.
Hon menar att förslagen strider mot principerna i januarisamarbetet.
– Vi har också förslag som innebär frågor vi skulle kunna få majoritet för i riksdagen om vi skulle vilja förstöra det budgetsamarbete vi har, men det gör vi inte, säger hon.
– Vi kommer inte att acceptera att lägga fram en budget som innebär utgifter som vi fyra inte är överens om och det är precis vad det skulle leda till om deras förslag går igenom riksdagen, säger hon.
Betyder det att ni lämnar samarbetet om de lägger fram förslagen?
– Vi utgår ifrån att regeringen kommer att dra tillbaka detta. De frångår principerna för budgetsamarbetet och det ifrågasätter vi, säger Nyamko Sabuni.
Hon är inte beredd att förhandla om förslagen inom januarisamarbetet.
– Nej, om vi ska få en långsiktigt hållbar migrationslagstiftning så måste vi ha en bred förankring i riksdagen. Det får vi inte med bara fyra partier, säger Nyamko Sabuni.
Liberalerna menar också att regeringen inte har presenterat tillräckliga kostnadsanalyser av förslagen.
– Regeringen har inte gjort någon konsekvensanalys eller mer noggrann kostnadsberäkning, men det betyder inte att kostnaderna inte finns eller behöver budgetförhandlas med oss, säger Fredrik Malm.
Han förhandlade för Liberalerna i Migrationskommittén.
– Då var Socialdemokraterna beredda att skriva under på ännu stramare förslag. Nu gör man i stället eftergifter till Miljöpartiet. För väljarna måste det vara som att regeringen åker offpist, zickzackar mellan träden och rätt vad det är så krockar man någonstans, säger Fredrik Malm.
Annie Lööf skriver på Twitter på tisdagsmorgonen, som svar till Sabuni:
https://twitter.com/annieloof/status/1349284939494273024?s=21