Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sabunis motstånd – interna sprickan i L

L-ledaren Nyamko Sabuni svarar på frågor om framtida SD-samarbete: ”Om Jimmie Åkesson vill prata med mig har han mitt nummer”, sa Sabuni i Expressens aktualitetsprogram Direkt med Niklas Svensson i mitten av oktober.
Nyamko Sabuni, partiledare i Liberalerna som samlas för landsmöte på fredagen.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Det råder fortsatt djup splittring i Liberalerna när partiet samlas för landsmöte på fredagen.

Och Nyamko Sabuni har enligt vad Expressen erfar inte lyckats driva igenom de förändringar av partistyrelsen hon önskat, även om en av hennes främsta interna kritiker nu petas.

Som en följd är partistyrelsen fortfarande delad i synen på januariavtalet och partiets vägval i svensk politik – och Sabuni saknar en tydlig majoritet för den linje hon nu väntas slå in på.

Förväntningarna var högt ställda bland supporterskarorna i det egna partiet och delar av borgerligheten när Nyamko Sabuni slog ut förhandsfavoriten Erik Ullenhag och tog över som ny partiledare i juni i år.

Men de tydliga beskeden man väntat sig både vad det gäller sakpolitiken och partiets strategiska vägval uteblev och likaså lyftet för partiet. Istället har Sabunis förtroendesiffror sjunkit som sten och om det vore val i dag hade Liberalerna enligt flertalet mätningar åkt ur riksdagen.

Bland dem som hjälpte henne fram till partiledarposten har det funnits en förståelse för att lyftet än så länge uteblivit. För problemen för partiet handlar till stor del om att hon fått ärva en närmast hopplös situation av sin företrädare, med januariavtalet och samarbetet med Stefan Löfven, menar man.

– Visst är det ett uselt läge, men det är inte särskilt oväntat med tanke på förutsättningarna, säger en hög företrädare i partiet.

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni var de två slutkandidaterna till partiledarposten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Skäl att vara försiktig”

Sabuni har också tvingats gå fram försiktigt med tanke på de uppslitande stridigheterna under våren och den djupa splittringen i partiet.

– Det har funnits skäl för Nyamko att vara försiktig. Annars hade det kunnat bli ett stormigt landsmöte, säger en person i hennes närhet.

Nu närmar sig samtidigt den tidpunkt då även Sabunis egna påhejare väntar sig ett tydligare och mindre ängsligt ledarskap.

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån, menar att trycket på henne att bli tydligare är stort.

– Det finns en utbredd men än så länge ganska tillbakahållen besvikelse över att det inte gått bättre. Men förväntningen är att hon i och med landsmöte ska kliva fram och bli både tydligare och mer offensiv, säger han.

Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån.
Foto: Tobias Björkgren

Något man i partiet fäst stor uppmärksamhet på inför landsmötet är valet av ny partistyrelse. För den partistyrelse som än så länge sitter är i princip densamma som fattade det avgörande beslutet i vintras om att inleda det nya samarbetet med Stefan Löfven.

– Det har varit väldigt viktigt för Nyamko att skapa en partistyrelse som vill det som hon själv vill med det här partiet. I dag har hon en majoritet i sin egen partistyrelse som inte ens ville se henne som partiledare. Det är naturligtvis en extremt begränsande faktor om man ska lägga om kursen för partiet, säger en tung L-källa.

Har mött hårt motstånd 

Sabuni har också lyckats driva igenom en del förändringar, men långt ifrån så stora som hon hade velat. Flera källor till Expressen uppger att partiledningen mött hårt motstånd och inte lyckats göra de förändringar hon önskat. 

– Det hade behövts större förändringar, och Nyamko har försökt men det har funnits ett starkt motstånd, säger en källa.

Processen att välja ny partistyrelse har enligt flera källor präglats av kohandel.

Anna Starbrink.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Helene Odenljung.
Foto: SVEN LINDWALL
Robert Hannah.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Det Sabuni och hennes anhängare lyckats med är att peta Anna Starbrink, regionråd i Stockholm. Hon var Jan Björklunds kanske närmsta förtrogna och har också pekats ut som kampanjledare för Erik Ullenhag.

En annan av Björklunds förtrogna som får kliva ned är Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg. Hon lämnar posten som partiets 1:e vice ordförande, men får samtidigt behålla sin plats i partistyrelsen, trots försök att peta henne helt.

Samtidigt har Sabuni tvingats offra bland andra Robert Hannah, som är lojal med henne, men nu lämnar partistyrelsen.

Valberedningen, som styrt processen, har enligt källor till Expressen hållit emot de förändringar som partiledningen velat se. Och det går enligt flera med insyn inte att slå fast med säkerhet att det finns en majoritet emot samarbetet med S i nya partistyrelsen.

– Partiledningen ville ha en majoritet för sin linje i partistyrelsen, men det har man inte fått, säger en källa.

Om Sabuni trots bakslagen lyckas peka ut en tydligare linje för partiet återstår att se. I grunden handlar det i så fall om att våga utmana delar av det egna partiet.

Ullenhag-anhängarnas krav på Sabuni 

Bland dem som stött januariavtalet och i regel ville se Erik Ullenhag som partiledare är kravet på Sabuni att hon tydligare ska omfamna samarbetet med Socialdemokraterna och visa att hon tror på det.

– Det är en förutsättning för att det här ska fungera. Så länge vi har en ledning som på olika sätt visar att den inte tror på det här kommer vi ha stora problem, säger en källa.

Svend Dahl, som själv varit kritisk mot januarisamarbetet, menar att Sabuni nu kommer tvingas ta den konflikt hon än så länge duckat för.

– Hon valdes med ett tydligt förändringsmandat och partiet ligger under riksdagsspärren i de flesta mätningarna. Då måste man våga ta interna konflikter, säger han.

– Risken är att Liberalerna skjuter på de kontroversiella ställningstagandena som måste göras så att de kommer så tätt inpå valet 2022 att väljarna inte begriper något av det. Partiet kommer då få mycket svårt att att bygga en trovärdighet i någon väljargrupp. Det tror jag är en stor fara.

Expressen har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.

Liberalernas opinionsutveckling 2019:

Januari: 3,6

Februari: 3,8

Mars: 3,3

April: 3,4

Maj: 3,8

Juni: 3,7

Juli: –

Augusti: 3,8

September: 4,2

Oktober: 3,9

Källa: SvD/Sifos väljarbarometer under 2019


Sabuni om Morgan Johansson: ”Gjort för lite”

Nyamko Sabuni om misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.