Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis (L) självsäkra svar: ”Statsminister”

Expressens Torbjörn Nilsson analyserar utfrågningen av Liberalernas partiledarkandidater.
De tre kandidaterna Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson frågas ut under det första utfrågningstillfället av fyra. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas resultat efter riksdagsvalet i höstas var katastrofalt. 

I den första av fyra utfrågningar berättar nu de tre partiledarkandidaterna Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag hur de tänker vända krisen. 

– Vi lever i en tid där det liberala tankesättet är hotat och människor drar sig allt längre ut på kanterna, säger Johan Pehrson. 

På Grand Hôtel i Stockholm hålls den första utfrågningen av de tre partiledarkandidater som kan komma att styra Liberalerna efter Jan Björklunds avgång. 

Den politiska journalisten Cecilia Garme modererade utfrågningen som sändes direkt i bland annat Expressen TV. Först ut var Nymako Sabuni som utlovar en ”snäll, blyg tjej med stort självförtroende” om hon blir utvald som partiledare. 

Öppnar upp för andra partier

Partiets låga väljarantal var högaktuellt för alla kandidater under utfrågningen. Både Sambuni och Pehrsons idé om hur man ska vända på den nedåtgående trenden är att använda sig över den kunskap som finns i partiet. 

– Vi måste fokusera på vår politik. Vi har förlitat oss på att vår partiledare ska kunna föra ut hela vårt budskap. Våra medlemmar har en enorm kunskapsbas som inte en enskild person kan besitta. Därför måste vi ha fler budbärare som agerar språkbärare för den Liberala politiken.  

Nyamko Sabuni är redo att axla rollen som statsminister.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sambuni öppnar även upp för att lokala politiker ska kunna välja att arbeta med andra partier än de som Liberalerna samarbetar med på en nationellnivå.

– Det handlar om vår politik. Vi får aldrig släppa vår liberala politik och våra liberala ståndpunkter, när våra fiender vill rösta på den politiken låt dem göra det. 

Vill bli statsminister

Frågan om vilken statspost som kandidaterna skulle vilja ha om de inte fick välja statsminister hann moderator Cecilia Garme inte ställa klart innan Nymako Sabuni avbröt henne: 

– Statminister, svarade hon snabbt för att sedan säga att hon skulle vilja bli näringsminister om detta inte var aktuellt.

 Utfrågningen gick sedan vidare till Johan Pehrson som lovar att ta sig an uppdraget som partiledare med stort mod och erfarenhet. 

– Jag är känd för att ha tydliga ståndpunkter inom svåra frågor. Jag har tidigt visat vart jag står i brottspolitiken och inte minst av allt i svåra ekonomiska frågor. 

Rättvisa för alla i samhället är en av Pehrsons hjärtefrågor, något som blir alltmer tydligt när han väljer justitieminister som den post han helst skulle besitta. 

Johan Pehrson lyfter brottspolitiken som den viktigaste frågan. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– En av de största orättvisorna vi har i dag är bristen på säkerhet som vissa i vårt samhälle lider av.

Även klyftorna i samhället är en fråga han vill lyfta. 

– Det kan handla om pensionärer. Det kan handla om de unga män och kvinnor som lever i hederskultur eller de unga människor som lever på landsbygden. På lång sikt tror jag att vi måste stå vakt för den sekulära staten. 

Skolan – viktigaste frågan

För att kunna stärka Liberalerna inför framtida val är Pehrson, precis som Sabuni, inne på att man måste utnyttja de kunskaper som finns inom partiet. 

– Vi lever också i en tid där det liberala tankesättet är hotat och människor drar sig allt längre ut på kanterna. Under det senaste framgångsvalet 2002 jobbade vi medvetet med att ha fler ansikten utåt. Det tror jag vi behöver göra igen. 

Sist ut intog Erik Ullenhag plats på scenen och kastade sig snabbt in i att förklara vikten av skolfrågan. 

– Skolafrågan är helt avgörande för Sveriges välstånd och för svenska barn att utvecklas. 

”Jag är ganska chockad över debattklimatet i Sverige”, säger partiledarkandidat Erik Ullenhag under utfrågningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förutom en starkare konkurrenskraft för att styrka Sveriges ekonomiska position gentemot andra länder i världen talar Ullenhag även om vikten av seriösa politiker. 

– Jag ser partiledare stå och skrika på varandra på ett sätt som inte är typiskt svenskt debattklimat. Jag tror att det finns en efterfrågan i landet där människor vill att politiker jobbar med politik på ett seriöst sätt. Vi uppfattas inte ha en speciellt tydlig profil nu. Vi måste kunna våga ta upp lite svårare frågeställningar, säger han under debatten. 

Jämställdhet och klimat 

Klimatfrågan har kallats ”vår tids viktigaste ödesfråga” av bland annat Annie Lööf. Just det uttrycket är det bara Erik Ullenhag som använder under utfrågningen av liberalernas tre partiledarkandidater. Att det är en av de största utmaningarna som Sverige, och världen, står för i dag är dock något de alla tre håller med om. 

Vad som är viktigast inom jämställdhetsområdet har dock de tre kandidaterna lite olika uppfattning om. 

Nyamko Sabuni slår ett slag för bekämpningen av våld mot kvinnor och lovar att kvinnors säkerhet är något som hon alltid kommer att kämpa för. 

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson kandiderar till partiledarposten i Liberalerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Sedan är det väldigt viktigt att vi tar en tydlig ställning i aborträtten. Jag tror att alla kvinnors rättighet till abort kommer bli en jättefråga i framtiden.

Bekämpningen av hederskultur är en fråga för jämställdheten av ”gigantiskt mått” menar Johan Pehrson medan Ullenhag tar spjärn i arbetsvillkoren.

– Bättre arbetsvillkor för kvinnor inom den offentliga sektorn, som till stor del är kvinnodominerad, är en fråga för både jämställdheten och Sveriges välstånd. Annars kommer vi fortsätta ha problem med stafettläkare och sjuksköterskor där landsbygden får ta den största smällen, säger Ullenhag.

Den 28 juni ska Liberalerna samlas för ett extra insatt landsmöte och rösta för vilken av kandidaterna som kommer att efterträda Jan Björklund. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.