Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis krav på S: ”Visa ledarskap”

Hör Liberalernas partiledare om de viktigaste åtgärderna för integrationen.
TUFFT LÄGE. ”Det vore att idiotförklara väljare om man tror att opinionen ska gå upp bara för att någon annan tar över. Man måste leverera politik, och det tar tid att utveckla den. Först nu börjar vi jobba på det systematiska sätt som jag önskar jobba”, säger Nyamko Sabuni om partiets tuffa läge i opinionen. Foto: OLLE SPORRONG
L-ledaren Nyamko Sabuni i stor intervju.Foto: OLLE SPORRONG
Nyamko Sabuni menar att Magdalena Andersson är ”frustrerad”Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Liberalerna eller Socialdemokraterna lämnar januariavtalet för att profilera sig inför valet 2022 är långt ifrån osannolikt. 

Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni, som i en intervju med Expressen kräver att Socialdemokraterna börjar visa ledarskap i mittensamarbetet:

– Det är nog många som inte förstår varför de sitter kvar vid makten annars. 

Det fortsätter att storma inom svensk politik. Nyss körde den ”vänsterkonservativa” oppositionen återigen över januaripartierna och när finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade den skattereform som ska genomföras enligt januariavtalet sade hon att hon inte vill ”höra några tönterier om att det handlar om sänkt skatt på jobb och företagande” från Liberalerna.

– Jag tänker att Magdalena Andersson är frustrerad. Många inom hennes eget parti och inom facket har ju börjat reagera på att regeringen för en liberal politik och i frustration kanske man inte alltid hittar de bästa orden, säger Nyamko Sabuni och fortsätter: 

– Men jag skulle tipsa Socialdemokraterna om att i större utsträckning börja visa ledarskap i det här samarbetet. Att de börjar omfamna den politik de bedriver, oavsett om de gillar den eller inte. För det är den politiken som gör att de sitter vid makten. Det är nog många, både de egna men också resten av samhället, som inte förstår varför de sitter kvar vid makten annars. 

SAMARBETE. Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven när de presenterade Socialdemokraternas valmanifest strax innan valet 2018. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bör de sitta kvar vid makten? 

– Det är bara Socialdemokraterna som kan avgöra det. 

Du fick ju mer eller mindre ”ärva” januariavtalet av Jan Björklund. Hade du gjort det annorlunda? 

– Jag vet inte om utgången av samtalen hade blivit andra om det varit jag. Men jag utgår ifrån att man fattade rätt beslut för stunden. Att det var ifrågasatt av en stor minoritet såväl bland väljare som bland medlemmar är en annan sak. Jag kan bara hoppas att processen var tillräckligt transparent, effektiv och ärlig. 

En del kommentatorer spår att ni eller Socialdemokraterna – genom att hitta en punkt som är otydligt skriven – kommer lämna januariavtalet en tid innan valet för att kunna profilera er. Är det sannolikt? 

– Det kan säkert vara så, vad vet jag. Vi har ju sagt att vi återkommer i tid innan valet 2022 och berättar om våra tankar framåt. Alla förväntar sig att vi måste välja sida, men vi kanske bara väljer Liberalerna. 

Du hoppas på att ni blir vågmästare? 

– Man hoppas ju alltid att man ska vara den som alla vill vara med och behöver.

Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har på senare tid gått ihop och kört över regeringen. Vad anser du om det? 

– Det är så det ska fungera i en demokrati. I frågan om Arbetsförmedlingen blev det bara en förbättring och att kommunerna får mer pengar ser jag inga problem med heller. Jag kan bara ifrågasätta på vilket sätt oppositionen går fram och börjar bryta loss delar ur budgeten. Det är olyckligt för framtiden eftersom det gör det svårt för minoriteter att leda landet. 

– Jag undrar framför allt hur Moderaterna, som aspirerar på statsministerposten, tänker sig att de ska kunna leda landet om de inte får ihop en egen majoritet?

Dina tidigare allianskollegor Moderaterna och Kristdemokraterna är ganska hårda i sin kritik mot Stefan Löfven och hur han leder landet. Hur tycker du att han skött sig? 

– Det är så lätt i opposition att prata massor av ledarskap, herregud. Alla gör vad de kan och det är bara väljarna som kan avgöra om Löfven är värd att sitta vid makten eller inte. Det kommer avgöras 2022. Och vi andra, som inte fått bli statsministrar, har ju uppenbarligen inte visat oss värdiga det. Annars hade det sett annorlunda ut nu. 

Kraven utifrån är inte kompatibla med verkligheten.

När Nyamko Sabuni valdes till partiledare i våras sågs hon som den frispråkiga kandidaten som under åren som integrationsminister ”gått före sin tid” och vågat argumentera för det som då ansågs vara kontroversiella förslag. 

Hon tillhörde dessutom motståndarsidan vad gäller det nuvarande samarbetet med Socialdemokraterna och i Expressen/Demoskops förtroendemätning i juli uppgav hela 30 procent av väljarna att de hade stort eller ganska stort förtroende för henne, vilket är en betydligt högre siffra än vad både KD:s Ebba Busch Thor och C:s Annie Lööf fick i sina förtroendemätningar som nyvalda partiledare.

Men smekmånaden blev kort. 

I början på september hade förtroendet för henne nästan halverats bland väljarna och i opinionen stod partiet kvar och stampade kring riksdagsspärren. 

– Kraven utifrån är inte kompatibla med verkligheten. Jag är känd som en person som har egna uppfattningar och gärna uttrycker dem, men som partiledare talar jag i partiets namn, inte i Nyamko Sabunis. Det betyder att de som följt mig måste lära sig skillnaden mellan att vara en enskild politiker och att vara partiledare, säger hon. 

Det parti du tog över var splittrat, inte minst i regeringsfrågan. Har det begränsat dig i partiledarrollen? 

– Om man inte förstår att ett partiledarskap innebär att få ramar och begränsningar har man inte förstått vad en sådan roll innebär. Som frifräsare hade jag kunnat spotta ur mig tio åsikter per dag. Men politiken handlar inte bara om åsikter, utan också om att utveckla politiken. Det du säger ska kunna gå att genomföra på riktigt. 

– Så alla som väntat sig att jag ska spotta ur mig en massa åsikter blir besvikna. För jag är partiledare, det jag säger i partiets namn måste gå att gemomföra. Det gör att saker och tankar får ta lite tid. 

Fyra snabba med Nyamko Sabuni

Annie Lööf eller Ulf Kristersson: Jag gillar båda två. 

Sämsta punkten i januariavtalet: Den här familjeveckan som blev familjehelg kanske inte är något som svenska folket nödvändigtvis efterfrågar eller behöver. 

Viktigaste punkten i januariavtalet: Det är att se till att vi kan fortsätta sänka skatten på arbete och företag för att låta välståndskakan öka”. 

Politisk förebild: Angela Merkel. Jag tycker hon är en kvinna med ett ledarskap som är beundransvärt. Hon gör det med värdighet, så hon är en stor inspiration. 

Vänsterliberaler går till Centerpartiet och högerliberaler till Moderaterna. Delar du den analysen? 

– De kanske har gjort det tidigare, men min analys är att fler vill ansluta när vi nu börjar producera politik. Så jag ger det här lite tid. 

Er nya rekrytering, Johanne Hildebrandt, säger att Jan Björklunds största misstag var att han inte avgick tidigare. Håller du med henne? 

– Det var ju sådana krav länge internt. Vi minns ju alla när Birgitta Ohlsson utmanade honom, så det tror jag inte bara är Johanne som tycker det. Sedan är det svårt at veta. Vi vet ju egentligen inte om Liberalerna tjänade på att välja mig som partiledare förrän i valet 2022.  

Under mandatperioden har Sverigedemokratierna vuxit sig till att vara det näst största eller – i vissa mätningar – det största partiet i Sverige. Att det funnits en beröringsskräck är så inte konstigt med tanke på deras historia, säger Nyamko Sabuni. Däremot anser hon att hanteringen av partiets existens i riksdagen varit undermålig. 

– Därför har väljarna reagerat. Och det är väl där det finns en läxa att lära. 

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN / Patrik Österberg

Både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson har under den här mandatperioden börjat förhandla med Sverigedemokraterna. Kan du tänka dig att göra samma sak? 

– Liberalerna kommer fokusera på att lösa samhällsproblem. Det är det vi ska ägna oss åt. Får vi igenom bra politik med hjälp av Sverigedemokraterna i riksdagen så välkomnar jag det. Det är bara när vi bedriver och beskriver politik vi vill föra som väljarna kommer att välja oss framför ett annat parti, inte genom att säga att ”det partiet är dumma”. 

– Vi ska visa vad vi går för och varför vi är bra för landet. Det är bara då vi blir större. 

Nyamko Sabuni

Ålder: 50. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är sedan den 28 juni 2019 partiledare för Liberalerna. 

Familj: Tvillingsönerna Christian och Patrik. 

Karriär: Var bland annat integrationsminister, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister i Fredrik Reinfeldts regering. 

Ulf Kristersson eller Annie Lööf?

Nyamko Sabuni om januariavtalet, politiska förebilden och hennes minst populära åsikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.