Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill Sabuni laga sprickan i partiet

Sabuni rusar i förtroende hos M-väljarna.
Partiledare Nyamko Sabuni försöker ena Liberalerna kring det de är överens om.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Kriserna avlöser varandra i Liberalerna. 300 medlemmarna har hoppat av – och lika många tillkommit – efter beskedet att partiet ska samtala med SD. 

Men partiledare Nyamko Sabuni menar att det fortfarande går att få partiet på rätt köl.

– Vi gör som vi alltid gjort. Fattar majoritetsbeslut och jobbar framåt, säger hon i Sveriges Radios ”Lördagsintervjun”.

Under de senaste fyra månaderna har Liberalerna i interna partimöten diskuterat paritets riktning inför och efter valet 2022. Vinnande ur den striden var de liberaler som anser att partiet måste kunna samarbeta med alla partiet – även SD – för att uppnå en borgerlig regering. Vilket minoriteten i partiet menar är att ge makt åt extremistpartier, något som Sabuni förkastar.

– Vi ger inte makt åt extrema partier. Det gör väljarna, de sitter i riksdagen, säger hon i Sveriges Radios ”Lördagsintervjun”.

300 hoppade av

Beslutet meddelades för två veckor sedan, och har lett till högt tonläge och avhopp från partiet. Partiledaren Nyamko Sabuni tror att det är den hätska debatten som lett till avhoppen.

– Det har varit ett väldigt högt tonläge och det är inte alltid säkert att alla förstått vad beslutet består i, säger Sabuni.

Avhoppen, på totalt 300 liberaler, följer fjolårstrenden där nästan 2 000 partimedlemmar hoppade av. Men Sabuni menar att deras gunst går att vinna tillbaka.

– När vi väl har fått ordning på politiken och kanske börjar se framgångar i opinionen när vi går in i en valrörelse hoppas jag att de kommer tillbaka, säger hon.

Samtidigt har 324, enligt Sveriges Radio, tillkommit. 

Kommer riva upp förslag de själva tagit fram

Den politiken, berättar Sabuni, kommer bland annat att bestå i att låta den regering som hon vill samarbeta med riva upp januaripartiernas förslag till en ny migrationslag. En lag som hon tidigare sagt att hon kommer bryta januariavtalet för att stoppa.

Nu hävdar hon att lagförslaget inte bryter mot januariavtalet. 

– Men det är dålig politik och vi kommer rösta nej till det, säger Sabuni.

Moderaternas uppåtgående trend under året verkar ha stannat av.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.