Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis hårda ord om SD efter helgens beslut

Partiledare Nyamko Sabunis linje vann: Liberalernas partiråd röstade med bred majoritet för att bilda en borgerlig regering med stöd av SD.
Nyamko Sabuni, L.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson, SD.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Genom att lösa samhällsproblemen kan man få ytterkantspartier att minska.

Det är bakgrunden till att Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering med möjligt stöd av SD, enligt Nyamko Sabuni.

– Helst skulle de inte vara representerade i parlamentet. Men nu är de i parlamentet, säger Sabuni till Kvartal om SD.

– I det samarbetet vi är i nu är vi förlamade och låsta.

Det har stormat rejält kring Liberalerna under senare tid. I helgen kom partiet fram till att de vill bilda en borgerlig regering som har ett möjligt stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen.

Beskedet togs inte väl emot av många inom partiet, och riksdagsledamoten Christer Nylander sa bland annat att han inte tänker ställa upp för omval.

Vill ha fokus på samhällsproblem

I en intervju med sajten Kvartal utvecklar Nyamko Sabuni varför de valt den vägen. Hon menar att Sverige har svårt att få bukt med många av samhällsproblemen landet står inför, som ojämlikhet i skolan, energiförsörjningen, segregation och brottslighet.

För att klara detta så behövs det en stark regering som har en tydlig vision, menar hon. Liberalerna vill bland annat förstatliga skolan.

– Medborgarna upplever de här problemen i sin vardag. De upplever att etablerade partier inte gör tillräckigt. Då måste vi fråga: Hur gör vi då? säger hon till Kvartal.

”SD kommer att ställa krav”

Kritiken mot Liberalernas nya riktning handlar om beroendet av Sverigedemokraterna, som många i partiet har starka åsikter om. Nyamko Sabuni säger att hon själv inte vill att ytterkantspartier får mycket makt, men menar att man kan minska deras popularitet genom att lösa problem i samhället.

– Jag tycker precis som dem att man ska hålla sådana krafter borta. Helst skulle de inte vara representerade i parlamentet. Men nu är de i parlamentet.

SD: Meningslöst parti

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i veckan Liberalerna är ett ”meningslöst parti” som inte ”tillför någonting”. Men Nyamko Sabuni tror att SD kommer att vilja samarbeta med dem efter valet.

– Med all ödmjukhet, SD kommer att ställa krav. Jag utgår ifrån att SD, på riktigt, är intresserade av att lösa de samhällsproblem som väljarna tror att de ska lösa.

Sabuni beklagar att debatten om landsmötet handlat främst om vad man tycker olika om i partiet.

– Jag skulle säga att vi tycker lika om 95-98 procent. Det är det lilla sista. Och så blir debatten om det där lilla sista, och allmänheten och medierna missar det stora som förenar oss.

Se också:

Se Niklas Svenssons intervju med Jimmie Åkesson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.