Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sabuni vill ingå i en borgerlig regering

Partiledaren Nyamko Sabuni menar att en bättre väg för mer liberal politik är genom att söka regeringsmakten tillsammans med de borgerliga partierna.
Nyamko Sabuni.
Foto: SVEN LINDWALL

Liberalerna vänder ryggen åt sittande regering. 

Partiledaren Nyamko Sabuni menar att en bättre väg för mer liberal politik är genom ett samarbete med de borgerliga partierna. 

Hon utesluter dock regeringsmakt med Sverigedemokraterna.

– Bedömare säger att det kommer bli ett smutsigt val, mitt budskap är att det inte behöver vara så, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i ett tal.

”Det är inget konstigt”, skriver Stefan Löfven i en kommentar till TT.

Liberalerna skriver i ett pressmeddelande att de i nästa valrörelse inte bara vill möta väljarna ”bara” med sin egen politik, ”utan också med ett gemensamt erbjudande om en ny start för Sverige med de av dessa tre borgerliga partier som vill göra detta tillsammans med oss.”

De skriver att det kommer att antas på partirådet den 28 mars.

Liberalerna söker alltså regeringsmakten tillsammans med ett borgerligt block.

– Men erbjudandet är inte villkorslöst, vill man inskränka demokratin eller rättsstaten kommer det inte att ske med liberala röster, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i ett tal.

Nyamko Sabuni blickar fram mot riksdagsvalet som är om ungefär 500 dagar. Hon säger sig vilja vara en motpol till polarisering i bland annat sociala medier.

– Bedömare säger att det kommer bli ett smutsigt val, mitt budskap är att det inte behöver vara så.

Ris och ros för januarisamarbetet

Sabuni hyllar delar av januari samarbetet och betonar de åtgärder som tagits fram tillsammans. Men riktar en känga mot resterande partier i fråga om hanteringen av klimatkrisen, migrationspolitik och rättspolitiken.

– De klarar inte av att tillgodose framtidens energibehov när vi ska tackla klimatkrisen, det saknas en framtidvision, säger Sabuni.

Partiets hållning är dock att januariavtalet ska avslutas efter att man är färdig med budgetarbetet 2022.

Kommer inte sitta i regering med SD

På DN Debatt skriver L-ledaren Nyamko Sabuni att Liberalerna ”självfallet inte kommer att acceptera en regering där Sverigedemokraterna ingår”, men att man i sakfrågor kan ”söka samsyn med riksdagens alla partier.”

– Vi kommer inte medverka i en regering som inte säkrar liberala grundvärden, säger Sabuni.

– De demokratiska värdena måste försvaras, varje tendens till rasism och intolerans ska bekämpas, fortsätter hon.

Löfven: ”Inte konstigt”

Statsminister Stefan Löfven har svarat på Liberalernas besked i en kommentar till TT.

Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst”, skriver han.

Löfven uppger att det är positivt att L tänker stanna i januariavtalet till och med budgetpropositionen 2022, och att man sedan kommer att avveckla samarbetet i ordnad takt.

Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket”, skriver statsministern till TT.

Vi socialdemokrater har hela tiden tänkt gå till val självständigt, som eget parti och söker stöd för en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare”, fortsätter han.

Liberalerna höll under fredagen i en pressträff om bland annat januariavtalet och nästa val. Jenny Madestam, statsvetare, förklarar vad det nya beskedet innebär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.