Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni utesluter inte att ta makten med hjälp av SD

L-ledaren Nyamko Sabuni svarar på frågor om framtida SD-samarbete: ”Om Jimmie Åkesson vill prata med mig har han mitt nummer”, sa Sabuni i Expressens aktualitetsprogram Direkt med Niklas Svensson i mitten av oktober.
Nyamko Sabuni blev partiledare för Liberalerna i juni. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Nyamko Sabuni utesluter inte att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna, säger hon in en intervju med Svenska Dagbladet. 

– Jag har aldrig uttryckt den uppfattningen, och jag vet inte ens om jag vill uttrycka det nu.

Nyamko Sabunis företrädare Jan Björklund var tydlig: Liberalerna ska inte samarbeta med SD. 

Han lovade till och med sina barn att han aldrig skulle medverka till att SD får makt. 

Nyamko Sabuni har inte varit lika hård i sina uttalanden utan har i stället uttryckt att att den typen av politiska ställningstaganden är skadliga. 

I en intervju med Svenska Dagbladets Annie Reuterskiöld får hon frågan om hon inte tar makten med hjälp av M och KD för att hon inte vill ta stöd av SD. 

Nyamko Sabuni svarar: 

– Jag har aldrig uttryckt den uppfattningen, och jag vet inte ens om jag vill uttrycka det nu. Jag ska ge vårt parti chans att uttrycka och utforma politik.

L-väljare splittrade i synen på SD 

Hon säger också att hon inte kommer att ge ett rakt svar på regeringsfrågan förrän 2022. 

– Innan jag ens blev vald gav jag samma löfte som alla tre kandidater, att respektera januariavtalet. Varför skulle jag ändra det?

I en mätning från Expressen/Sifo i oktober stod det klart att 47 procent av Liberalernas sympatisörer vill se ett samarbete med SD i frågor där man tycker lika. 

Nyamko Sabuni fick då frågan om vilka frågor hon tycker SD och L står nära varandra i. L-ledaren svarade att hon inte visste. 

– Jag har fokus på Liberalernas politik, hur vi utvecklar den och hur vi får igenom den inom ramen för det samarbete som pågår nu. 

Nyamko Sabuni: ”Liberalerna ska ha statsministerposten”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade Malou efter tio i TV4, då hon siktade hon högt: ”Liberalerna ska ha statsministerposten”, sa hon i programmet.