Sabuni: Stefan Löfven har inte förstått problemet

Barn så unga som sju år misstänks för våldsbrott mot andra barn. Förkastligt menar statsminister Stefan Löfven (S)
”Vad jag skulle vädja till statsministern är att lyssna lite mer på Liberalerna”, säger Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) får kritik från Nyamko Sabuni (L).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Att det för fler lönar sig bättre att jobba än att gå på bidrag är INTE orsaken till rånvågor, förnedringsbrott och sprängdåd. Patetiskt.”, skriver Ebba Busch Thor (KD) på Twitter.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vad detta i grunden handlar om är en oansvarig invandringspolitik och en totalt misslyckad integration.”, skriver Ulf Kristersson (M) på Facebook.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfvens uttalande, där han kopplar samman rånvågen mot unga med alliansregeringens skattesänkningar, möter hård kritik från regeringens eget samarbetsparti Liberalerna. 

– Det finns inte en chans att det vi nu ser, med 14-åringar som rånar och förnedrar andra tonåringar, skulle bero på 14 år gamla skattesänkningar, säger Nyamko Sabuni.

Samtidigt dömer hon ut Löfvens förmåga att lösa utvecklingen som ”minimal”.

Både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson riktar också hård kritik mot Löfven efter uttalandet.

”Det räcker nu”, skriver Ulf Kristersson.

Det var i en intervju med Expressen som Stefan Löfven lade ut texten om vad han anser om de grova ungdomsrånen, som ökat kraftigt under senare år. Och Löfven gjorde då kopplingen till de skattesänkningar som alliansregeringen drev igenom 2006 till 2014. 

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, sa Löfven. 

Liberalerna, som var med och drev igenom skattesänkningarna, uppskattar inte Löfvens uttalande. 

”Finns inte en chans” 

– Det finns inte en chans att det vi nu ser, med 14-åringar som rånar och förnedrar andra tonåringar, skulle bero på 14 år gamla skattesänkningar, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni till Expressen. 

– Så länge statsministern fortsätter att framhäva att det är skattesänkningar som skedde för flertalet år sedan som ligger bakom det som drabbar ungdomar i dag har han inte förstått vad problemet består i och därmed kommer förmågan att lösa de problemen att vara minimal, fortsätter hon.

Sabuni, som själv satt som statsråd i alliansregeringen med ansvar för bland annat integrationen, beskriver utvecklingen med ungdomsrånen som ett enormt politiskt misslyckande. 

– Det finns en koppling till den integrationsskuld som vi låtit växa. Att vi har låtit vissa områden i vårt land ha skolor där barnen går ut utan behörighet till gymnasiet och där vi låtit vuxna människor gå arbetslösa många år. Att vi inte tagit itu med de starkt patriarkala traditioner som begränsar såväl barns som kvinnors frihet i dessa områden. Den integrationsskulden tror jag ligger bakom att barn och tonåringar i dag går ut och terroriserar andra tonåringar.

Vem bär ansvaret för den situationen?

– Många regeringar.  

Massiva satsningar krävs

Hon menar också att det bara kommer gå att bryta utvecklingen genom massiva investeringar i de socialt utsatta områdena. 

– Vad jag skulle vädja till statsministern är att lyssna lite mer på Liberalerna och den politik vi vill bedriva, säger hon och lyfter bland annat fram behovet av att fler tvångsomhändertaganden av unga.

– Där måste staten ta ett större ansvar. Det kan inte hänga på kommunernas ekonomi om ett barn ska tvångsomhändertas eller inte. Om man begår ett brott måste man mötas av tydliga konsekvenser och det betyder att man måste komma bort från sin familj och sitt bostadsområde. Vi kan inte ha en situation där offren riskerar att möta förövare i skolan eller bostadsområdet. 

L redo göra upp med oppositionen

Nyamko Sabuni säger sig hoppas att många partier nu kan gå samman för att vidta de åtgärder som krävs för att unga ska kunna röra sig ute i samhället utan att vara rädda för den typen av brutala och förnedrande rån som på senare tid uppmärksammats.

Men kampen mot brottsligheten ingår inte i januariavtalet och Liberalerna är beredda att gå samman med andra partier för att köra över regeringen och tvinga fram skarp lagstiftning, gör Sabuni klart. 

– Vi jobbar hela tiden för att hitta majoriteter i riksdagen kring de frågor som vi tycker är viktiga och som ligger utanför januariavtalet.

Hård kritik från allianshåll

Sabuni är inte den enda från gammalt allianshåll som kritiserar Löfvens uttalande.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook:

”Nu gör han det igen, Stefan Löfven. Skyller ifrån sig. Men denna gång överträffar han nästan sig själv.”

Vidare tar han upp tidigare uttalanden från statsministern, och fortsätter:

”Vad detta i grunden handlar om är en oansvarig invandringspolitik och en totalt misslyckad integration. Där föräldrar inte tar ansvar för sina barn och ett samhälle som inte omedelbart sätter gränser för vad som gäller. Det vill Stefan Löfven inte kännas vid, än mindre gör han något åt det.

Han har nu varit statsminister i sex år. Det räcker nu.”

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström säger i en kommentar: 

– Ett mycket anmärkningsvärt uttalande. Alliansens skattesänkningar var ansvarsfulla och skapade hundratusentals nya jobb. Statsministern låtsas också att politiken är omlagd. Fakta på bordet är att vi sänker skatten med ytterligare 13 miljarder i årets budget, samtidigt som vi satsar på polis och rättsväsende

Ebba Busch Thor: Bidrar till politikerförakt

KD-ledaren Ebba Busch Thor är också kritisk. Via Twitter skriver hon:

”Att det för fler lönar sig bättre att jobba än att gå på bidrag är INTE orsaken till rånvågor, förnedringsbrott och sprängdåd. Patetiskt.”

”När vi har en statsminister som vägrar tala klarspråk och vägrar ta ansvar för den politik han själv har fört, låtsas som att han inte har styrt Sverige de senaste fem åren, då bidrar det till politikerförakt i en tid då förtroendet behöver öka oavsett vad man tycker i sak.”

https://twitter.com/BuschEbba/status/1228034529157419008

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, skriver på Twitter att det är ”rent ut sagt pinsamt av Stefan Löfven att försöka koppla ihop förnedringsrånen med alliansens jobbskatteavdrag”.

https://twitter.com/JohanForssell/status/1228003798658011138

Jimmie Åkesson: ”Episkt uselt”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är också han upprörd. Efter Löfvens ord om att ungdomsrånarna har en ”fullständig brist på moral” svarade SD-ledaren på Twitter:

”... eller fullständig brist på handlingskraft från statsministern.”

Senare skriver han, om att Löfven menar att alliansen la grunden för rånen:

”Det här är faktiskt sanslöst. Episkt uselt. 'Inga skattesänkningar' är Löfvens ständiga universallösning. På allt.”

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1228024052637405192

”Det händer för lite från regeringen”

Moderaternas Johan Forssell om förnedringsrån mot unga och vad regeringen gör åt saken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.