Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabunis innersta krets: Alla kritiska till S-uppgörelsen

Nu är Mats Persson återigen Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.
Nyamko Sabuni (L). Foto: LISA MATTISSON
Mats Persson.Foto: OLA HEDIN / LIBERALERNA
Johan Perhrson.Foto: PRESSBILD

Mats Persson gör comeback som ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Därmed blir han den tredje i rad av personer som Nyamko Sabuni knyter till sig som varit öppet kritisk till samarbetet med regeringen. 

– Med Nyamko Sabuni som partiledare har en hel del förändrats, säger Mats Persson. 

Den 28 juni valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna efter en lång intern strid om både vägvalet i regeringsfrågan och om vem som skulle efterträda Jan Björklund efter tolv år. 

Kort efter att hon valts meddelade hon att Johan Pehrson, som var öppet kritisk till att Liberalerna skulle stötta en regering ledd av Socialdemokraterna, blev ny gruppledare i riksdagen. Han ersatte då Christer Nylander, som tillhörde sidan som förespråkade samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Juno Blom, som även hon var öppet kritisk mot den linje som partiet tog under regeringsbildningen, blev ny partisekreterare och ersatte därmed Maria Arnholm som – likt Christer Nylander – förespråkade mittensamarbetet. 

Och på tisdagen stod det klart att Nyamko Sabuni plockat in ytterligare en person som varit kritisk till mittenuppgörelsen i sin närmsta krets. Detta då hon presenterade Mats Persson som ny ekonomisk-politisk talesperson. 

Juno Blom (L). Foto: STELLA PICTURES

Tidigare i våras lämnade han samma roll. Enligt Dagens industri berodde detta på att han inte ville företräda partiet i förhandlingar med regeringen när det stod klart att det skulle bli ett samarbete. Men nu, efter att Jan Björklund bytts ut till Nyamko Sabuni, ser han alltså annorlunda på rollen. 

– Man behöver gilla läget. Spela bollen där den ligger. Nu ska vi göra Sverige bättre och jag tror att det finns en förväntan från Liberalernas väljare att vi bedriver liberal, borgerlig politik. 

”Tydlig och stridbar”

Ligger bollen på en annan position nu än i våras menar du? 

– Det är klart att med Nyamko Sabuni som partiledare har en hel del förändrats. Hon är en tydlig och stridbar politiker och det skapar en väldig entusiasm. 

Samtidigt kommer du ju att behöva förhandla en budget med regeringen nu? 

– Magdalena Andersson och jag tycker väldigt olika. Samtidigt tror jag att det finns en förväntan från Liberalernas väljare att vi ska bedriva en liberal politik. 

Nyamko Sabuni sa att hon övertalat dig till detta. Vad var det hon sa för att övertala dig? 

– Hon talar mycket om ett lagbygge och nu ska vi bygga ett lag för att öka vårt väljarstöd och för att öka vårt förtroende bland väljarna. Nu sätter vi i gång det arbetet. Det känns väldigt kul.  

L-ledaren Nyamko Sabuni om varför hon övertalade Mats Persson att komma tillbaka.

Det fanns inget lagbygge innan menar du? 

– Jag tycker att det lagbygget som det pratas om nu känns väldigt spännande. 

Juno Blom, Mats Persson och Johan Pehrsson – som alla nu har toppositioner – var alla kritiska till den mittenuppgörelse som gjordes i januari. Är det här en slump? 

– Ja, om man vill koppla dem till januariavtalet. Men det är ingen slump att just de personerna intagit dessa positioner. Som jag sagt hela tiden kommer jag att eftersträva att ha rätt person på rätt plats. Och i det här fallet är Mats rätt person på rätt plats. 

Mellan de två sista kandidaterna för partiledarposten, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni, ansågs Sabuni förespråka den sida som var kritisk mot mittenuppgörelsen under regeringsbildningen. Detta var också anledningen till att flera uttryckt oro över hur valet kommer att påverka samarbetet med regeringen.

Givet de nyrekryterade toppositionerna. Hur säkra kan vi vara på att mittenuppgörelsen står fast? 

– Så länge regeringen levererar på överenskommelsen så kommer liberalerna hålla sin del. Man kan alltid lita på liberalerna. 

Den 18 september ska regeringen lämna in budgetpropositionen för 2020. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.