Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni om sitt utspel – läs här vad hon sa

Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med Expressen gjorde Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni en rad uttalanden om mångkultur, migration – och om rivalen Erik Ullenhag.

Efteråt har Sabuni fått hård kritik.

I en utfrågning arrangerad av partiet på söndagen ber hon ”mycket om ursäkt för den artikeln”, men säger samtidigt att hon står för sina citat.

Expressens intervju med Nyamko Sabuni handlade om migration och integration, två av de sakpolitiska områden där hon är mest profilerad.

Den tidigare integrationsministern pekade ut misstag som hon menar har gjorts i integrationspolitiken och sa bland annat att ”mångkultur är inte något att eftersträva”:

– Det skapar isolerade öar av olika kulturer och etniciteter och nationaliteter. Det har inte varit en framgång.

Sabuni riktade också kritik mot rivalen Erik Ullenhag på flera punkter.

Expressen publicerade intervjun med Nyamko Sabuni i torsdags. Redan på fredagsmorgonen publicerade Sabuni en video på sin Facebooksida där hon mildrade en del av sina uttalanden.

Fått kritik för uttalanden

Under helgen har hon fått hård kritik på flera ledarsidor.

Dagens Nyheter (oberoende liberal) kritiserar Sabunis uttalanden om att mångkultur inte är något man bör eftersträva.

”Insikten om relationen mellan frihet och mångfald borde sitta i ryggraden på en liberal partiledarkandidat”, skriver DN.

Borås Tidning (moderat) är inne på samma linje och beskriver hennes kategoriska avfärdande av mångkultur som ett ”grundskott mot partiets identitet”.

Och Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) menar hennes uttalanden visar att hon tävlar om samma väljargrupp som M, KD och SD.

Liberalerna sände på söndagen live på Facebook från en utfrågning i Umeå av Nyamko Sabuni och de båda andra partiledarkandidaterna, Erik Ullenhag och Johan Pehrson.

Sabuni: ”Jag står för mina citat”

Moderatorn Cecilia Garme ställde en fråga till Nyamko Sabuni om ett uttalande hon gjorde i intervjun med Expressen.

– Du sa så här: ”Om man inte flyr undan ett krig eller är förföljd ska man lämna på en gång. Bara ut med dem som kommer.” Det lät brutalt.

Nyamko Sabuni:

– Det låter väldigt brutalt, och jag skulle vilja säga det: Jag ber verkligen mycket om ursäkt för den artikeln. Om man bortser från allt fluff som bygger upp mina citat... Jag står för mina citat hundra procent. Men allt runtomkring som beskriver vad jag försöker förmedla, det tar jag faktiskt starkt avstånd ifrån. För jag själv blev faktiskt rätt så chockad kring tonen som omgärdade mina citat.

Cecilia Garme:

– Är det inte ganska dumt att angripa journalisten?

Nyamko Sabuni:

– Jag angriper ingen journalist jag bara säger att mina citat står jag för. Artikeln har inte jag skrivit. Mina citat står jag för.

Vidare säger Sabuni om uppståndelsen efter Expressenintervjun:

– Ärligt talat. Jag verkar vara en väldigt spännande svensk politiker som tydligen talar på ett sätt som ingen annan politiker gör. Jag vill inte skicka några signaler, jag vill bara vara väldigt tydlig med vad jag står för som liberal.

Nyamko Sabunis presstalesperson Gabriella Ohlzon skriver i ett sms till Dagens Nyheter:

”Det finns ingen kritik mot Expressen.”

Hon vill inte utveckla närmare vad exakt Nyamko Sabuni syftar på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.