Sabuni om avslöjandet: ”Ekström bär ansvar”

Kristina Axén Olin (M) har tidigare riktat kritik mot hur regeringen hanterat PISA-skandalen
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin ser också allvarligt på Expressens avslöjande.
Patrick Reslow anser att Skolverket diskvalificerat sig för att ha hand om undersökningarna. Han vill i stället se att universiteten återtar rollen för studierna.
Foto: SVEN LINDWALL

Expressen avslöjade i fjol att Sverige inte följde reglerna i den senaste PISA-studien. 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) sa då att vi skulle förlita oss på andra skolstudier.

Men det finns allvarliga brister rörande de utrikes födda eleverna även i skolstudien PIRLS, visar en granskning från Expressen nu.

– Det är utbildningsminister Anna Ekström som bär ansvar för det här. När hon stod på presskonferensen och sa att det finns andra undersökningar som vi kan luta oss mot, så visar det sig nu vara en lögn, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. 

I juni 2020 kunde Expressen avslöja att Sverige bröt mot reglerna i den senaste PISA-undersökningen. Detta genom att felaktigt exkludera en stor andel utrikes födda elever, något som strider mot det officiella regelverket. 

I våras släppte Riksrevisionen en rapport som visade att Expressen haft rätt. Vid en presskonferens kort efter att rapporten publicerades sa utbildningsminister Anna Ekström att de skulle luta oss mer mot andra internationella skolstudier.

En ny granskning från Expressen att det finns allvarliga brister i PIRLS – den enda studien förutom PISA som mäter läsförståelse – vilket sannolikt förbättrat de utrikes födda elevernas resultat.

L-kritiken

Nu reagerar flera från oppositionen på avslöjandet. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni riktar skarp kritik mot utbildningsministern.

– Först tycker jag att det är anmärkningsvärt att utbildningsminister Anna Ekström gömt undan fler undersökningar, det får mig att undra om hon helt tappat greppet om svensk skola, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

– När man behöver sortera bort så många barn med invandrarbakgrund och utrikes födda barn i Sverige så betyder det att man misslyckas med att ge dem de kunskaper de behöver för att klara skolan i övrigt. Det har stor betydelse för vilka åtgärder vi kan vidta för att skolan ska få bättre kvalitet.

Kallas upp till utskottet

Nyamko Sabuni ställer sig nu frågande till om Skolverket ska fortsatt ska vara ansvariga för att hålla i de internationella undersökningarna. 

– Jag tycker Anna Ekström ska lägga fram alla korten och ta kommentarerna. Hon får hon gärna besöka riksdagens utbildningsutskott och förklara vad det är för tester vi har att utgå ifrån och hur kan hon säkra att det inte upprepas nästa gång, säger L-ledaren. 

M: ”Anna Ekström vill dölja skolans problem”

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin ser också allvarligt på avslöjandet. Hon menar att regeringen medvetet valt att se bort från de problem som finns i skolan.

– Detta är ytterligare en undersökning som bevisar det vi sagt hela tiden. Att regeringen och Anna Ekström vill dölja skolans problem. Nu är det samma i PISA, PIRLS och TIMSS – att vi exkluderar barn för att dölja sanningen.

Kristin Axén Olin menar att man måste våga visa problemen för att diskutera vad man ska göra åt dem.

– Man vill inte visa det misslyckande som regeringen är ansvarig för. Anna Ekström var generaldirektör för Skolverket innan hon blev minister. Hon har varit Sveriges mäktigaste person i skolfrågor i över 10 år, och hon skäms säkert.

”Ansvaret ska ligga på universitet”

Patrick Reslow är Sverigedemokraternas gruppledare i utbildningsutskottet. Han berättar att partiet tappat förtroende för både utbildningsministern och Skolverket och vill också se att utbildningsministern förklarar sig inför utskottet. 

– Mätningarna är till för att markera hur det ser ut i skolorna. Då ska vi inte försköna siffrorna. Vi vill ha all fakta på plats. Det är särskilt anmärkningsvärt att det just är läsförståelsen man väljer bort. 

– Jag anser att Skolverket har diskvalificerat sig för att ha hand om det här. Vi vill också att utbildningsminister förklarar varför man mörkat, och varför man inte nämnt någonting om PISA-resultaten. 

Patrick Reslow vill i stället se att universiteten återtar rollen gällande undersökningarna.

– Ansvaret ska ligga på universitet, säger han. 

Anna Ekström har inte velat ställa upp på en intervju. Under onsdagen hör utbildningsministerns pressekreterare av sig till Expressen med en skriftlig kommentar.

”För regeringen är det ytterst viktigt att den kunskap som vi får från de internationella mätningarna är korrekt, att resultaten är jämförbara över tid, och självklart att studierna genomförs i enlighet med gällande regelverk och riktlinjer. Skillnaden i den generella exkluderingsgraden i dessa undersökningar jämfört med tidigare år är liten, och som Expressens egna beräkningar visar står sig resultaten och vi ser att svensk skola presterar allt bättre”, skriver Anna Ekström.

Se mer

OECD har godkänt Sveriges PISA-resultat – efter en granskning på begäran av utbildningsminister Anna Ekström (S).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.