Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och utbildningsminister Jan Björklund besöker Rinkeby klockan 12 på onsdagen med anledning av nattens våldsamma upplopp.
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och utbildningsminister Jan Björklund besöker Rinkeby klockan 12 på onsdagen med anledning av nattens våldsamma upplopp.

Sabuni och Björklund till Rinkeby

Publicerad
Uppdaterad
Tre ministrar - Jan Björklund, Nyamko Sabuni och Mats Odell - besökte Rinkebyskolan på onsdagen.
Enligt Björklund var syftet "dels att informera sig, dels att visa Rinkebyborna sitt stöd".
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och utbildningsminister Jan Björklund besökte Rinkebyskolan vid lunchtid på  onsdagen med anledning av nattens våldsamma upplopp.
- De ska träffa Rinkebyskolans rektor och närpolischefen, som får berätta lite vad som har hänt, sa Yoav Bartal, pressekreterare för Sabuni, till Expressen.se innan mötet.
Enligt Björklund var syftet "dels att informera sig, dels att visa Rinkebyborna sitt stöd". Han underströk att alla medborgare, oavsett var man bor, har rätt till samhällets service såsom brandbekämpning.

"Attack mot Rinkeby"


Närpolischef Hans-Eric Neibig beskrev det inträffade som en attack mot Rinkeby av delvis kriminella grupper. Ungdomar som sade sig ha bevittnat händelserna hade en annan version. De berättar för TT att allt var riktat mot polisen, inte mot brandmän. Det började enligt ungdomarna när polisen i måndags gjorde ett bryskt gripande av en ung flicka vid skolan. När ungdomar visade sin irritation över detta svarade en polis med att skjuta i luften. Bränderna var sedan ett sätt att försöka locka fram polisen. En kille som TT talat med tror inte att avsikten var att totalförstöra Rinkebyakademien.
- De hade kunnat släcka branden med en gång om de velat, hävdar han.
Neibig hävdar dock att polisen sköt när den utsattes för stenkastning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag