Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni: Liberalerna ska ha statsministerposten

Nyamko Sabuni: Liberalerna ska ha statsministerposten.
Nyamko Sabuni vill att Liberalerna ska ha statsministerposten.Foto: OLLE SPORRONG

Nyamko Sabunis mål är att Liberalerna ska få statsministerposten. Och på vägen dit tänker hon inte, som företrädaren Jan Björklund, ta beslut i syfte att hålla Sverigedemokraterna borta. 

Det säger hon i ”Malou efter tio” i TV4 på tisdagen. 

– Ju mer vi håller på med den typen av ställningstagande inom politiken desto sämre går det för vårt land, säger hon om att mittenuppgörelse som slöts i januari och de facto att den delvis handlade om att just hålla SD borta.  

Tisdagens program av ”Malou efter tio” i TV4 gästades av Liberalernas nya partiledare Naymko Sabuni. 

Just nu ligger partiet knappt över fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Men i programmet var hon tydlig med vad hon har för långsiktigt mål: att Liberalerna ska få statsministerposten. Detta sade hon i samband med att hon fick frågan om vad Liberalerna vill göra rent konkret vad gäller bland annat integrationen. 

– Nu sitter vi i det här samarbetet med regeringen. Vi kommer försöka få in delar av politik som vi tycker är viktigt inom ramen för budgetsamarbetet. Men det handlar så klart om att man vill ha regeringsmakten. Att Liberalerna ska ha statsministerposten. Det är bara så man kan påverka politiken mer än vad vi kan göra i dag, sade hon. 

När programledaren Malou von Sivers betonade att det är en lång resa, eftersom partiet nu ligger på 4,2 procent av väljarstödet, svarade hon: 

– Det är många och nya generationer. Det är en lång resa vi påbörjat. 

”Kommer inte fatta beslut på att vi ska hålla SD borta”

På frågan om hur hon vill att Liberalerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, där både den tidigare partiledaren Jan Björklund och C-ledaren Annie Lööf satt en tydlig gräns som handlar om att stänga partiet ute, säger hon: 

– Jag hade önskat att de här fyra partierna (i januariöverenskommelsen) på riktigt hade diskuterat vad vi vill med Sverige och sedan formulera politiken utifrån det. Det gjorde man inte, utan det överordnade syftet var att hålla SD borta. Jag tror att ju mer vi håller på med den typen av ställningstagande inom politiken, desto sämre går det för vårt land. Så jag hade velat se något annat. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: OLLE SPORRONG

Hon fortsatte: 

– Jag kommer inte fatta beslut på att vi ska hålla SD borta. Jag tror inte att det är en bra framtid vårt land. Vi ska fokusera på oss själva och det som ger mest liberal politik.

Mätning: Har tappat i förtroende

Nyamko Sabuni har tidigare varit integrationsminister och tog över som partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund den 28 juni, efter att Erik Ullenhag – som också kandiderade, gett upp striden. 

Den 8 september visade däremot en förtroendemätning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen att Nyamko Sabunis ”smekmånad” som partiledare tycks vara över. I mätningen rasade hon och var nere på ”MP-nivå” – lägre än företrädaren Jan Björklunds sämsta siffra. Bara 16 procent av de tillfrågade säger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Sabuni. 

– Hon har tappat bland gamla alliansväljare av alla sorter, konstaterade Demoskops opinionschef Peter Santesson då. 

Liberalerna under riksdagsspärren i ny mätning:

Sabuni fortsätter tappa – L under riksdagsspärren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.