Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni (L): Sjöstedt respekterar inte asylrätten

Vänsterledaren om attacken mot Jimmie Åkesson.
Nyamko Sabuni (L).Foto: SVT
Jonas Sjöstedt (V).Foto: ALEX LJUNGDAHL

Migrationsduellen mellan Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och liberalernas Nyamko Sabuni var hård.

Sabuni skickade en gliring till Sjöstedt om gymnasielagen som hon menar inte respekterar asylrätten.

– Vi kommer fortsatt behöva arbetskraftsinvandring. Det som skapare marknader där människor utnyttjas är människor som kommer till Sverige utan asylskäl. De blir kvar och utnyttjas i slavliknande situationer. Du säger att du respekterar asylrätten men röstade för gymnasielagen, säger Nyamko Sabuni (L) och riktar hårda ord mot V-ledaren.

– Många stannar kvar och lever i ett parallellsamhälle där de utnyttjas under slavliknande omständigheter, säger Sabuni vidare.

Hårda ord mellan partiledarna

– Jag tror att jag är bättre än dig att beskriva Vänsterpartiets politik. Vi vill värna asylrätten. Ni står för kaos. Det som händer nu är att färre får komma, men det är fritt fram att ta hit vem man vill om man är en oseriös företagare, den invandringen är stor och saknar regler. Man kan utnyttjas hänsynslöst. Människor dör på arbetsplatser. Där ger ni all makt till arbetsgivaren.

Åkessons stöd till Kristersson om kärnkraft.

Jonas Sjöstedt (V) svarar:

– Ni skapar kaos för de här människorna. Man ska ha en asylpolitik med hjärta. Om integrationen, så finns det inget parti som drivit på som ni, för att rika män ska ha skattelättnader. Ni skapar orättvisor och skyller på människor på flykt.

”Inte läge att vara egoistiska”

Efter att Stefan Löfven meddelat att man vill halvera svenskt flyktingmottagande har ett öppet bråk uppstått i regeringen.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) säger bland annat att de nu tänker försvåra för Socialdemokraterna att driva igenom sina planer.

– I den tid vi lever i är det inte läge att vara egoistiska och bara tänka på sig själva, säger hon. 

Nu försvarar Stefan Löfvens stab uttalandet, som de menar att han gjorde i form av partiordförande – inte statsminister.

KD-ledaren uppmanar S, M och SD att göra upp om migrationen.