Tar avstånd. Integrationsminister Nyamko Sabuni tog i går avstånd från Henrik Emilssons åsikter. Foto: Anna-Lena Mattsson
Tar avstånd. Integrationsminister Nyamko Sabuni tog i går avstånd från Henrik Emilssons åsikter. Foto: Anna-Lena Mattsson

Sabuni: "Jag tar avstånd"

Publicerad
Uppdaterad
Expressens avslöjande om departementssekreteraren Henrik Emilsson skakar Folkpartiets ledning i valrörelsen.
Integrationsminister Nyamko Sabuni sa i natt:
- Jag tar starkt avstånd från de här åsikterna.
Vid 23-tiden i går kväll, efter att hon blivit informerad om Expressens avslöjande, ringde integrationsministern upp.
Hon förklarade då att hon inte sett Henrik Emilssons blogg eller läst de aktuella inläggen - men kritiserade ändå sin medarbetare:
- Jag delar naturligtvis inte hans uppfattning.
Hur tror du att muslimer uppfattar att du har medarbetare som anser att de antingen är förvirrade eller onda?
- Emilsson är en opolitisk tjänsteman som inte jag anställer, och det finns tusentals regeringstjänstemän. Jag tar starkt avstånd från de åsikterna, och det är klart att det finns ingen sanning i det. Jag kan faktiskt inte ha koll på vad tusentals tjänstemän i regeringskansliet tycker.

Bör känna större ansvar

Men anser du då att han är lämplig som tjänsteman på ditt departement?
- Som tjänsteman i statens tjänst tycker jag att man bör känna större ansvar för vad man uttrycker i form av åsikter, men jag kontrollerar inte mina tjänstemäns åsikter.
Så vad är din uppfattning om honom som medarbetare?
- Han som en del av enheten har arbetat fram en bra produkt, mer än så kan jag faktiskt inte säga om Emilsson som tjänsteman. Enheten har levererat det jag bett dem leverera.
När du nu får veta vad han har uttryckt för åsikter, finns det då anledning för dig att vidta några andra åtgärder?
- Jag som leder det politiska arbetet på departementet kräver att tjänstemän, oavsett sina privata politiska åsikter, levererar det jag beställer. Och på detta område har de levererat det jag beställt.

"Vi har yttrandefrihet"

Betyder det att du inte kan uttrycka någon åsikt om han kan jobba kvar eller inte?
- Vi har yttrandefrihet och den gäller också statstjänstemän, även om jag tycker att man som statstjänsteman bär ett större ansvar för vilken typ av åsikter man uttrycker.
Du menar på fullt allvar att du inte kan ha en åsikt om vilka tjänstemän som arbetar med dina uppdrag?
- Jag kan ha en åsikt om de inte levererar det jag vill. Men utöver det kan jag inte ha åsikt om vad tjänstemän har för uppfattningar eller åsikter i sitt privatliv.

Ville inte kommentera

Folkpartiledaren Jan Björklund ville i natt inte kommentera Expressens avslöjande.
- En opolitisk tjänsteman på ett annat departement än utbildningsdepartementet kommer inte Jan Björklund att kommentera, sade Anders Andrén, presschef hos Jan Björklund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag