Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ebba Busch kräver besked – Sjöstedt: ”Ett par veckor”

Sjöstedts hot mot Löfven: ”Då blir det extraval!”
Stefan Löfven (S)
Foto: SVT/Agenda
Ebba Busch (KD).
Foto: SVT/Agenda
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVT
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVEN LINDWALL
Nyamko Sabuni (L).
Foto: SVEN LINDWALL
Annie Lööf (C).
Foto: SVEN LINDWALL
Ebba Busch (KD).
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven (S) innan debatten.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson (M) innan debatten.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 11

Jonas Sjöstedt (V) hotar med att väcka misstroende mot Stefan Löfven (S).

Men den borgerliga oppositionen tror att V-ledaren bluffar – och under partiledardebatten krävde Ebba Busch (KD) besked.

– Löfven vågar inte lagstifta och Sjöstedt vågar inte fälla regeringen, säger Ulf Kristersson (M).

Partiledardebatt i Agenda 11/10

I veckan stod det klart att KD vill hjälpa Vänsterpartiet att väcka misstroende mot Stefan Löfven om han inte stoppar de planerade förändringarna i arbetsrätten. M och SD har slutit upp bakom hotet.

Under söndagens partiledardebatt fick Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) duellera i frågan om arbetsmarknaden. Redan före debatten riktade Lööf kritik mot V-ledaren.

– Det är djupt sorgligt att Jonas Sjöstedt lägger fokus på politiskt spel, säger hon.

C och L driver på för att den omdebatterade las-utredningen ska bli lag. Nyamko Sabuni (L) anser att misstroendehotet är ”Löfvens huvudvärk”.

Samtidigt uttryckte såväl Annie Lööf som Stefan Löfven en förhoppning om att förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter återupptas.

– Jag tycker Stefan Löfven är oärlig. Löfven vill driva igenom en utredning som slår sönder anställningstryggheten, säger Jonas Sjöstedt.

”Sjöstedt vågar inte fälla regeringen”

Stefan Löfven svarade:

– Jag har sagt att utredningen som har lagts fram inte är balanserad.

Ebba Busch (KD) krävde att Jonas Sjöstedt ger besked om han faktiskt vill fälla regeringen.

– Vi vill ge den här regeringen en chans att göra rätt. Utredningen bör dras tillbaka. Jag kommer fortsätta ge januaripartierna tid, ett par veckor. Det här går att lösa, svarar Jonas Sjöstedt.

Både Åkesson (SD) och Kristersson (M) höll med om att V-ledaren bluffar.

– Det här är bara politiskt spel. Löfven vågar inte lagstifta och Sjöstedt vågar inte fälla regeringen, säger Ulf Kristersson.

Löfven: ”Vi ska ha sans och balans”

I en intervju före debatten ansåg Stefan Löfven att han redan har gett svar om arbetsrätten.

– Svaret är det vi har givit hela tiden. Alla vill att parterna egentligen ska komma överens. Nu har de inte kommit överens, men de har inte avslutat på ett sätt som säger att det aldrig kommer att bli överens. Jonas Sjöstedt ska inte stänga den dörren.

Du pressas från två håll, hur ska du lösa ut det?

– Den svenska modellen bygger på en balans mellan parterna, vi ska behålla balansen. Sedan vill parterna själva modernisera arbetsrätten. 

Men hur ska du skapa balans mellan C och V?

– Vi ska ha sans och balans i vårt resonemang. Alla vill stå upp för den svenska modellen, då ska vi ta oss fram på ett sätt så vi kan göra det. Vi har en utredning som håller på att remissbehandlas och vi måste lyssna på dem, säger Stefan Löfven.Statsministern pressas från flera olika håll om vägvalet om LAS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.