Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni: Barn som rånar kan behöva flyttas hemifrån

Hör Liberalernas partiledare om de viktigaste åtgärderna för integrationen.
Nyamko Sabuni (L).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kartlägg Sveriges klansamhällen, ta reda på hur ungdomarna i våra utanförskapsområden har det i hemmet och hellre flytta på barnet att än ge det husarrest om så krävs.

Det säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen.

Hon anser att samhället måste agera på ett annat sätt för att komma åt orsakerna bakom ungdomsrånen.

– De tar sig makten ute i samhället genom att förtrycka andra när de själva känner sig förtryckta hemma, säger hon.

För att lösa Sveriges integrationsproblem måste vi bli bra, duktiga och modiga på att se problemen i tid. Det anser Nyamko Sabuni, som i en ny strategi för Liberalerna pekat ut just integrationen som en av partiets tre profilfrågor.

– Det var väl det jag gjorde som integrationsminister. Med min egen erfarenhet som invandrad och mina egna erfarenheter att jag umgås i de olika miljöerna som inte alltid politiker gör, så hade jag kunskaper som jag försökte omvandla till politik. Och det är klart att problemet då var att det fanns stora krafter – såväl inom medierna som inom politiken – som inte ville erkänna det. Så jag jobbade i motvind.

”Klansamhällen inte alltid av ondo”

På frågan om vad som förändrats sedan hon var integrationsminister (2006-2010) säger Nyamko Sabuni att vi blivit fler nya svenskar, och att vi låtit integrationsskulden växa sig både starkare och djupare än tidigare. Dessutom, säger hon, har det byggts upp klanstrukturer som inte är sunda i en öppen demokrati.

– Klansamhällen är inte alltid av ondo, tvärtom kan ju klanen finnas till för varandra och bistå varandra i olika typer av situationer. Men vi ser också klantraditioner som växer upp där man har egna privata rättsskipningar. Det skapar ett stort problem i samhället.

Just klanstrukturerna är något vi behöver lära oss mer om, säger hon.

– Jag tror att vi har poliser på fältet som kan mycket om det här. Men det behövs att någon forskar mer och kartlägger det för att ge oss den information som behövs för att hantera det. 

Vad gäller de så kallade ungdomsrånen som fått stor uppmärksamhet på senare tid säger Nyamko Sabuni att det är problematiskt att det är först nu man vågat erkänna att gärningsmännen i stor utsträckning är barn med invandrarbakgrund. Lika problematiskt är att det först blir en debatt när det drabbar barn i medelklassen som framför allt är etniska svenskar, säger hon. 

– Det är dubbla måttstockar. När det drabbar våra egna barn, då är vi beredda att göra allt vi kan. Men när det drabbar andras barn är det ”deras kultur” eller ”deras tradition”. Vi har inte koll på vad som händer för att vi inte vågar utpeka. 

”Barnet kanske måste flytta till annan miljö”

Nyamko Sabuni, som kom till Sverige som flykting när hon var tolv år gammal, säger att hon själv kan identifiera sig med många av barnen som det nu pratas om. Hon menar att vi låter många barn leva under svåra omständigheter hemma just för att vi inte vågar.

– Så om inte jag för den kampen, vem ska föra den? För mig är det oerhört viktigt att vi lyfter de här utsatta områdena. Om det innebär att jag måste blotta allt skit som finns där så gör jag det. Bara vi gör något åt det. För alla som bor i Sverige förtjänar möjligheten att få leva ett bra liv i Sverige. Det är därför de kom hit, säger hon.

Nyamko Sabuni tror att många av de barn som utsätter andra barn för rån har väldigt strikta regler hemma, i kombination med trångboddhet och föräldrar som inte är förankrade i det svenska samhället. Det gör att barnen tar sig makten ute i samhället genom att förtrycka andra, eftersom de själv känner sig förtryckta hemma.

En del av lösningen därför att i större utsträckning ha koll på vilka hemförhållanden barnen har, menar Sabuni.

– Om man tar ett barn som begått ett brott så måste polisen faktiskt kunna gå hem till personen och att ta reda på vilka som bor där, och under vilka förhållanden. För om vi inte tar tag i det som sker hemma så kommer vi inte heller kunna hjälpa det här barnet. Lösningen kanske inte är att man ska vara hemma på kvällar och helger om det just är hemmamiljön som inte är bra. Då kanske barnet måste flyttas till en annan miljö.

Vad hade alliansen kunnat göra annorlunda i den här frågan när ni satt vid makten och du var integrationsminister?

– Vi hade kunnat införa L:s integrationspolitik redan då, när jag var statsråd. Vi gjorde en del, men absolut inte tillräckligt. Vi kunde ha fokuserat mer på jämställdhet, värderingar och barnuppfostran. Vad det krävs för att fostra barn till medkännande, ansvarstagande medborgare i Sverige.

Sabuni om C:s integrationspolitik: ”Bara dumheter”

När Nyamko Sabuni får frågan om vad hon anser om de övriga januaripartiernas politik just på integrationsområdet skakar hon på huvudet och suckar.

– Det är för många i detta samarbete som inte vill lyfta problemen och se problemen som de är. Och jag tror inte att man gör problemen en tjänst då, säger hon och fortsätter:

– Som Centerpartiets nyliberala tanke att etableringsersättningen ska bli ett lån. Man vill öppna gränserna och låta dem låna sig till en integration. Det är bara dumheter och kommer bli sämre. Och så har vi ju Miljöpartiet som varken vill erkänna att det finns några problem i våra utsatta områden eller de traditioner som kommer med invandring. Det är också bara dumt.

Löfven om förnedringsrånen: ”Fullständig brist på moral”

Stor ökning av barn som rånar barn – statsministern kommenterar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.