"Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet. Den tillhör inte min pojkvän", skriver Sabine Engström i inlägget."Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet. Den tillhör inte min pojkvän", skriver Sabine Engström i inlägget.
"Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet. Den tillhör inte min pojkvän", skriver Sabine Engström i inlägget.
"Det handlar om att jag ska göra det jag vill göra, oavsett om det handlar om att lägga ut lättklädda bilder eller inte, och oavsett om jag har en partner eller ej. Min kropp är min kropp och det är jag som bestämmer över den", säger Sabine."Det handlar om att jag ska göra det jag vill göra, oavsett om det handlar om att lägga ut lättklädda bilder eller inte, och oavsett om jag har en partner eller ej. Min kropp är min kropp och det är jag som bestämmer över den", säger Sabine.

"Det handlar om att jag ska göra det jag vill göra, oavsett om det handlar om att lägga ut lättklädda bilder eller inte, och oavsett om jag har en partner eller ej. Min kropp är min kropp och det är jag som bestämmer över den", säger Sabine.

Sabine hyllas för att hon visar sin kropp

Publicerad

Sabine Engström skrev ett inlägg på Facebook för att hon tröttnade på att ständigt få kommentarer om varför hon lägger upp lättklädda bilder på sig själv – då hon har en pojkvän.

– Det är som att jag inte har rätt till min egen kropp och som att min pojkvän har en slags "vårdnad" över mig bara för att vi är i en relation, säger hon.

Sabine Engström, 18, från Årsta, känner sig bekväm med sin kropp och nakenhet och har därför ett flertal gånger lagt upp lättklädda bilder på sig själv på Facebook – något som hon fått en hel del reaktioner för.

Kommentarerna har ofta handlat om att hon, som är i ett förhållande, inte bör lägga upp lättklädda bilder av respekt till sin pojkvän.

Sabine skrev därför ett inlägg på Facebook där hon bemötte de frågor hon tidigare har fått.

"Blir inte din pojkvän arg när du lägger ut lättklädda bilder? Varför är du ute på klubben utan din pojkvän? Hur reagerar han på att du umgås så intensivt med andra killar?

Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet. Den tillhör inte min pojkvän", skriver hon i inlägget.

– Det här är något som jag har tänkt på väldigt länge och jag reagerar på de kommentarer rörande att jag har en partner. Kommentarerna och frågorna är riktade på så sätt att jag inte bestämmer över mig själv och som att min pojkvän har en slags "vårdnad" över mig när vi är i en relation, säger Sabine.

Annorlunda mot singlar

Hon menar att kritiken mot de lättklädda bilderna inte riktas på samma sätt mot tjejer och killar som är singlar.

– Oftast kan singlar lägga ut lättklädda bilder som att det är underförstått att man letar efter en partner – och när man har en så "behöver" man inte lägga upp några bilder.

För Sabine handlar det inte enbart om att lägga upp bilder i sociala medier.

– Det handlar om att jag ska göra det jag vill göra, oavsett om det handlar om att lägga ut lättklädda bilder eller inte, och oavsett om jag har en partner eller ej. Min kropp är min kropp och det är jag som bestämmer över den.

"Rätten till sin kropp"

Sabine menar att alla par sätter reglerna för sin relation.

– Det är upp till varje par att bestämma vad som är okej för dem. Vill man ligga med andra, lägga upp bilder eller göra något så är det upp till var och en att bestämma. Jag tycker att det allmänt är en väldigt normativ bild vi har av förhållanden. Men min poäng är att man fortfarande har rätten till sin egen kropp.

Efter sitt inlägg har Sabine hyllats av många i kommentarsfältet på sin Facebook-post.

"Du är så otroligt bra Sabine, en eloge till dig för att du skriver så vettiga saker!", skriver en person.

– Jag har inte fått en enda negativ kommentar och jag tror att det var väldigt uppskattat, det känns som att det behövde skrivas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag