Sabine: Gör allt för att rädda liv

Sjukvårdpersonalen gjorde en egen film för att visa kaoset inne på Karolinska – ”Stanna hemma”.
En sjuksköterska som tar av sin skyddsmask.
Foto: Privat
Sabine Gustafsson berättar om det tuffa läget på avdelning M81.
Foto: Privat
Sabine Gustafsson.
Foto: Privat
Sabine Gustafsson.
Foto: Privat

Iklädd skyddsutrustning vädjar sjuksköterskorna på Karolinska universitetssjukhuset till allmänheten.

Belastningen är fortfarande hög – både fysisk och psykiskt. 

– Det är svårare etiska beslut. När ska man ringa in anhöriga? När tror man att någon är i livets slutskede? Man kanske väntar för länge att ringa in anhöriga, säger Sabine Gustafsson, 27.

Sjuksköterskan Sabine Gustafsson beskriver det som att det förr knappt fanns resurser till de sex intermediärvårdsplatser som normalt finns på avdelning M81. 

I coronatider har antalet platser utökats till 18. 

De senaste veckorna har läget på avdelningen trappats upp än mer berättar Sabine Gustafsson, och för att illustrera detta har sjuksköterskorna producerat en film. 

– Det känns som att samhället börjar slappna av, det är Valborg, det är studenter som ska ta studenten snart, så fort vädret blir bättre kryper svensken fram, blir mer social och är mer utomhus, säger sjuksköterskan.

– Jag tror att folk glömt bort alla rekommendationer. För i början att vi var väldig duktiga och vi isolerade oss vid minsta symptom, Men så är det inte nu. Man ser det när man åker och handlar, tar bussen till jobbet. Det är massor med folk ute nu.

Hårt ansträngt

Filmen som producerats visar delar av sjuksköterskornas vardag – före krislägesavtalet på avdelningen träder i kraft.

För i dag, onsdag, gäller inte alla arbetsmiljölagar längre. Ordinarie arbetstid ökas och antalet vilotimmar kan minskas.

Sabine Gustafsson ger en bild av att läget fortfarande är hårt ansträngt.

– Det är tufft psykiskt, för att det är så många som är sjuka. Vi försöker lindra och trösta, hålla handen. Men det är även fysiskt påfrestande med skyddsutrustningen. Masker som är svårt att andas i, man måste konstant prata med hög röst för att göra sig förstådd i maskerna. Det är stor skillnad mot 3-4 veckor sedan, säger hon. 

Sjuksköterskorna på avdelning M81 på Karolinska universitetssjukhuset vädjar nu till allmänheten: Stanna hemma om du inte behöver ge dig ut. 

– Vi gör allt vi kan för att rädda liv, men det räcker inte alltid. Vi behöver alla andra också i samhället. Det är viktigt att visa att medmänskligheten är större än ditt eget ego. Det är allas ansvar att minska den här smittspridningen, säger hon.

Sjuksköterskan Sabine Gustafsson: ”Vi gör allt i vår makt för att rädda liv”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.