Sabina, 5, blev knivmördad på dagis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sabina Eriksson blev bara fem år. Samma dag som Anna Lindh dog mördades Sabina utanför sitt dagis i Arvika.
Foto: ÖYVIND ÖYVIND

ARVIKA. Sabina Eriksson blev bara fem år.

Hon råkade komma i vägen för en psyksjuk 23-årig, som just hört om mordet på Anna Lindh och nu började lyda sina inre röster som gav order om att döda.

Nu skriver Sabinas farbror Per ett öppet brev i Expressen.

"Du älskade lilla Sabina, du blev offer för det trams och dalt i samhället som har sin grund i rikspolitikernas oförmåga att avsätta de självklara resurserna."

Arvika sjukhus, där 23-åringen vårdades, ligger bara ett stenkast från Sabinas daghem i Arvika. Torsdag förmiddag 11 september. På avdelning tre på psyket samlar överläkaren sina patienter och berättar att Anna Lindh hade mördats av en okänd knivman. 23-åringen, som varit frivilligt intagen i tre veckor, hade fyra dagar tidigare flyttats till en öppen avdelning; han hade fått tillstånd att gå ut på gården utan vårdare; han var på väg att skrivas ut och slussas till rehabilitering i Karlstad.

Fick syn på Sabina

 Han bad om att få gå ned till cafeterian, i stället gick han över den lilla bron, sen över gräsmattan och var så framme vid Sabinas dagis. Sabina råkade vara det barn ute på dagisgården som 23-åringen fick syn på. Han följde sina inre röster, sen gick han raka spåret tillbaka till avdelningen. 23-åringens föräldrar har flera gånger vädjat om hjälp och vård av sin son, men anser sig inte ha fått tillräckligt gehör inom psykvården. Inom psykvården i Karlstad och Arvika har 23-åringens svåra psykiska störningar varit kända.

Tvångsvård I december förra året ansåg chefsöverläkaren och överläkaren på psyket i Karlstad att 23-åringen var i behov av tvångsvård, vilket man också begärde hos länsrätten.

"XX har sedan 4-5 år haft successiv funktionsnedsättning, ökad ångest, ängslan och oro. Han har vårdats inneliggande frivilligt sedan den 1 december 2002. Under vårdtidens gång har varit upprepade episoder med impulsstyrdhet av pågående imperativ rösthallucinos. Vid dessa tillfällen har såväl patienten själv, medpatienter och personal utsatts för allvarlig fara. ...Vården av patienten kräver nu Securitasvakt dygnet runt", skriver chefsöverläkaren.

Utanför dagis där Sabina mördades har sörjande samlats för att lägga blommor.På avdelning tre i Arvika ansåg läkarna att 23-åringen var stabil. - Alla var överens om att han var i en fas då han var bättre, säger chefsöverläkaren Thomas Björling till Arvika Nyheter.

Orkar inte berätta

 Dådet kan också vara ett resultat av en psykvård i kris, där nedskärningarna varit hårda. Förra våren fanns 103 slutenvårdsplatser i Värmland, nu bara 44. Sabinas föräldrar orkar av naturliga skäl inte prata om det som hänt. I stället har Sabinas farbror Per skrivit ett öppet brev till politikerna. - Det är bara att inse fakta - politikernas beslut har kostat Sabina livet, säger han till Expressen. Han berättar också om Sabinas älsklingshäst Fimus som dog i somras. - Sabina frågade om det fanns stall i himlen och så hamnade hon där själv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.