Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saabs tidigare vd Victor Muller

Saabs tidigare vd Victor Muller är skyldig svenska staten nästan 2,1 miljoner kronor.

Han har nämligen inte skattat för de dryga 425 000 kronor i månaden han tjänade under sin tid som vd för Saab.

– Jag hade ingen aning om att det hade fattats ett beslut så jag har inga kommentarer just nu. Mina skatterådgivare hade heller ingen aning om att ett beslut hade fattats, hälsar Victor Muller i ett sms till Expressen.

Under de drygt två år som Victor Muller satt som styrelseordförande i Saab fick han drygt 425 000 kronor i månaden i arvode. Men enligt skatteverket har han inte betalat någon skatt för sin lön under 2010 och 2011 - i stället har han fakturerat det som konsultarvode via sitt företag i skatteparadiset Nederländska Antillerna, rapporterar Aftonbladet.se.

Nu upptaxerar skatteverket Muller enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. Han upptaxeras med dryga åtta miljoner kronor och ska enligt skatteverkets beslut betala 2 miljoner och 43 256 kronor i inkomstskatt senast den 26 oktober i år.

– Styrelsearvoden är alltid skattepliktiga i Sverige, även om man bor utomlands, säger Johan Lundberg vid skatteverket till Expressen.se och fortsätter:

- Vi anser att det som skett är ett kringgående av skattereglerna.

Lundberg betonar att det inte handlar om beskattning av inkomstlön, utan styrelsearvode.

Muller kan överklaga beslutet. En person har sex år på sig att överklaga till skatteverket.

- Men betalar han inte in den 26 oktober kan han hamna hos kronofogden, säger Johan Lundberg.

Victor Muller själv har inte tagit del av skatteverkets beslut, som togs i onsdags.

– Jag hade ingen aning om att det hade fattats ett beslut så jag har inga kommentarer just nu. Mina skatterådgivare hade heller ingen aning om att ett beslut hade fattats, hälsar Victor Muller i ett sms till Expressen.

Kommer du att överklaga beslutet, eller kommer du att betala in pengarna till skatteverket?

– Jag kan inte säga något av värde innan jag har tagit del av beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.