Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saabs aggressiva och vräkiga vapenreklam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Scanpix Sweden

Här är Saabs aggressiva och påkostade vapenreklam.

Med ord som "See first - Kill first" och "dödsratio" marknadsför den svenska vapentillverkaren sina produkter på den internationella marknaden.

– Jag vet faktiskt inte hur vi tänkte när vi använde de orden, säger Marie Karlsson på Saabs pressavdelning.

I påkostade Hollywoodlika reklamfilmer - perfekt ljussatta och med rockmusik på hög volym - visar Saab upp sina vapensystem för den internationella marknaden.

Och det som inte finns på filmerna finns i de försäljningsbroschyrer som Saab delar ut på vapenmässor och vid hemliga kundbesök.

Ett exempel är vapenmässan Dimdex, som ägde rum i slutet av mars i diktaturen Qatar, där Saab fanns på plats.

JAS 39 Gripen presenteras till exempel storslaget med sloganen "See first - Kill first".

Översatt: "Se först - döda först".

Intresserade köpare får samtidigt veta att Gripen garanterar en hög "dödsratio", kan Expressen i dag visa.

Saab skryter också i sitt marknadsföringsmaterial med att pansarvärnsroboten Bill 2 har ett "Soft target mode", ett läge för mjuka mål - till exempel människor.

– Marknadsföring är en del av den verksamhet som vi bedriver. Vi marknadsför oss som vilket företag som helst gör, med marknadsföringsmaterial, på mässor och vid kundbesök, säger Marie Karlsson på Saabs pressavdelning.

Koncernen - som under förra året hade drygt 13 000 anställda - sålde förra året produkter för 23,5 miljarder kronor.

Flera gånger varje månad publicerar Saab nya reklamfilmer via en egen publiceringskanal på Youtube och informationsavdelningen arbetar också med sociala medier som Twitter och Facebook.

– Man kan säga att Saab finns i många olika onlinekanaler. Det är ett sätt för oss att nå ut, säger Marie Karlsson.

När ni marknadsför era produkter internationellt använder ni ord som "se först - döda först". Hur tänkte ni där?

– Jag vet faktiskt inte hur vi tänkte när vi använde de orden. Jag var inte med och gjorde den bedömningen eller tog det beslutet.

Men hur reagerar du när du hör de orden i er marknadsföring?

– Vi är ju ändå ett försvars- och säkerhetsföretag som jobbar med försvarsrelaterade produkter. Vi använder oss av marknadsföringsbudskap som också andra företag gör. Vi måste ändå från Saabs sida anse att vi bedriver en god marknadsföring.

Henrik Westander på PR-byrån Westander Publicitet & Påverkan studerade vapenindustrins marknadsföringsknep redan på 1980-talet. Och han håller inte med:

– Jag minns hur Bofors på 1980-talet marknadsförde en luftvärnskanon till USA med en bild på en snabbskjutande cowboy som drog med båda pistolerna samtidigt. Man ville ge sken av att det handlade om en lek, och så är det fortfarande.

– Köparna skulle aldrig erkänna det, men marknadsföringen är av stor betydelse när det handlar om vapenförsäljning. Företagen spelar på enskilda människors fascination för prestanda.

Henrik Westander hävdar att vapenföretagen bluffar med sin marknadsföring.

– Jag tycker inte att man ska sälja vapen, men om man nu gör det så borde man säga vad det egentligen handlar om: människor, krig och död. Den dag de skriver det i sin marknadsföring skulle de tala sanning, men det gör man inte.

Är det ok att Saab marknadsför sina produkter på det här viset?

Fakta/Saabs vapenexport

• Saab är Sveriges överlägset största tillverkare och exportör av krigsmateriel. Totalt står koncernen ensam för nästan 60 procent av Sveriges export av krigsmateriel.

• Det affärsområdet inom Saab som tillverkar och säljer vapen, Saab Dynamics, sålde förra året vapen och annat krigsmateriel för 4,3 miljarder. Samma år hade enheten Dynamics 1475 anställda.

• Några av vapnen som Saab tillverkar och säljer är granatgeväret Carl Gustaf, pansarvärnsroboten BILL 2 och luftvärnssystemet BAMSE. På flygsidan är stridsflygplanet Jas 39 Gripen en välkänd Saabprodukt.

Saabs kontroversiella affärer

Erieye

Saabs flygburna övervakningssystem Erieye, som från början utvecklades av Ericsson, har ständigt återkommit i rapporteringen om svensk vapenexport till diktaturer. Erieye har sålts till diktaturerna Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan

BILL 2

Dagens Industri har avslöjat att Saab sålt pansarvärnsroboten BILL 2 till diktaturen Saudiarabien till ett värde av 420 miljoner kronor. Ewa Björling hamnade i blåsväder efter att hon påstått i en radiointervju att Sverige inte exporterar krigsmateriel för strid till Saudiarabien.

Övervakningssystemet

När Expressen avslöjade att Ewa Björling och fortifikationsverket försökt sälja ett gigantiskt övervakningssystem till Saudiarabien var Saab involverade i affären. Tanken var att företaget skulle leverera tekniken till systemet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.