Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saab tjänar miljarder på Kashmirkonflikten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Gustaf, även kallat Granatgevär m/48 eller GRG, är ett pansarvärnsvapen som används för att bekämpa främst pansarfordon. Granatgeväret har en kaliber på 84 millimeter och ger ingen rekyl när det avfyras. Det är byggt enligt den så kallade bakblåsprincipen. Vapnet tillverkas av Saab i Karlskoga och har exporterats till mer än 40 länder, däribland flera diktaturer. På bilden tränas en amerikansk soldat i hur man använder en Carl Gustaf.
Foto: Michael J. Macleod

Försvarskoncernen Saab har ett nära samarbete med ett saudiskt säkerhetsföretag och Pakistans statliga vapen­tillverkare, kan Expressen berätta i dag.

Tillsammans äger de en sprängämnesfabrik i Pakistan.

Samtidigt: Saabs överlägset största affär under 2011 var en miljardorder på ammunition till granatgeväret Carl Gustaf.

Saab vill hålla kunden hemlig, men enligt den indiska tidningen Firstpost levererades ammunitionen till Indien - som ligger i konflikt med Pakistan.

I sin årsredovisning för 2011 berättar Saab om sina största affärer. Den överlägset enskilt största affären handlar om ammunition till granatgeväret Carl Gustaf för mer än 1,5 miljarder.

Men vem kunden är vill Saab inte berätta.

"Branschens karaktär och omständigheter som rör produkten och kunden gör att ytterligare information om kunden inte kommer att offentliggöras", skriver Saab i ett pressmeddelande från den 11 mars 2011.

Bildt nekar kännedom

Affären är så hemlig att inte ens utrikesministern vet vem kunden är, trots att det är Saabs största affär under hela 2011.


I Saabs pressmeddelande från mars 2011 skryter man om den stora affären, som efter tilläggsorder samma år hamnade på mer än 1,5 miljarder. Vem kunden är berättar man dock inte i pressmeddelandet.

- Nä, det vet jag inte. Det kan ju vara USA till exempel om det är så pass stora belopp, men det har jag ingen aning om, sade Carl Bildt till Expressen efter går­dagens riksdagsdebatt om vapenexport. 

Men Saabs hemliga affär har nyligen läckt ut. I en artikel i indiska tidningen Firstpost i måndags står det att försvarsdepartementet i Indien har bekräftat ordern.

"I sin årliga rapport som släpptes i dag sade försvarsdepartementet att ett avtal om upphandling av 66  000 patroner för 84 mm raketer undertecknades i mars förra året med svenska Saab", skrev Firstpost i måndags.

Och även om det indiska försvarsdepartementet bekräftar vill Saab inte prata om affären.

"Vad gäller innehållet i artikeln som du refererar till så kommenterar inte vi medierykten om våra affärer", skriver Erik Magni på Saabs pressavdelning i ett mejl.

Indien ligger i konflikt med Pakistan, den så kallade Kashmirkonflikten, som brukar beskrivas som en av världens farligaste konflikter. Mellan 50 000 och 100 000 människor har fått sätta livet till.

Och Saab har stora intressen även i Pakistan. De äger till och med ett företag tillsammans med den pakistanska staten, kan Expressen berätta i dag.

Finns flera kopplingar


I Saabs bokslutskommuniké för 2011 listar man alla större affärer under 2011. En affär är i särklass störst, en försäljning av ammunition på drygt 1,5 miljarder. Men man mörkar att kunden är Indien.

Av Saabs årsredovisning för 2011 framgår att man äger drygt 27 procent av sprängämnes­företaget Wah Nobel i Pakistan. 

Övriga delägare i Wah Nobel är det saudiska säkerhetsföretaget Almisehal Saudi Arabia och Pakistans största vapentillverkare, statliga Pakistan Ordnance Factories. Och kopplingarna till militären i Pakistan är fler. Ordförande i Wah Nobels styrelse är en av Pakistans viktigaste generaler, Muhammed Ashan Mehmood - som också är styrelse­ordförande i statliga Pakistan Ordnance Factories.

Pakistan Ordnance Factories tillverkar det mesta i vapenväg: maskingevär, handgranater och ammunition till stridsvagnar.

- Det kanske har kopplingar till försvarsindustrin genom att det är delägt av Pakistan Ordnance Factories, men just det här företaget är ett helt civilt företag som sysslar med konstgödsel och dynamit för vägbyggen, säger Erik Magni.

"Det är otroligt sorgligt"

I regeringens riktlinjer för svensk vapenexport står det att man ska undvika export till länder som befinner sig i väpnad konflikt.

"För kategorin krigsmateriel för strid (KS) gäller att tillstånd till export inte bör ges till en stat som befinner sig i väpnad konflikt med annan stat", skriver Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson i mars 2011, samma månad som Saabs affär med Indien blir klar.

Vänsterpartiets utrikes­politiska talesman Hans Linde blir förvånad över Saabs affärer i Indien och Pakistan.

- Man blir förvånad över den här totala omdömeslösheten. Indien har dels Kashmirkonflikten, men även andra interna militära problem. Och Pakistan är snäppet värre, på inget sätt en demokrati, som spelar en negativ roll i Afghanistan, säger han.

Även Svenska Freds reagerar starkt på Expressens uppgifter.

- Beklagansvärt att Sverige främjar Indiens krigföring och otroligt sorgligt att Sverige i stället för att satsa på att stödja de trevande fredsskapande kontakterna länderna emellan bidrar till att underblåsa misstron, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Kashmirkonflikten


Bombay 2008. 165 människor dog i terrorattackerna. Foto: David Guttenfelder Bombay 2008. 165 människor dog i terrorattackerna. Foto: David Guttenfelder


Konflikten mellan Indien och Pakistan har pågått i över 60 år och beskrivs ofta som en av världens farligaste konflikter, inte minst eftersom bägge länderna har kärnvapen.

• Striderna, som dödat mellan 50 000 och 100 000 människor, handlar om vem som ska styra området Kashmir. Flera gånger har man på politisk väg försökt komma överens, men aldrig lyckats.

• Läget mellan länderna förvärrades 2008 efter terrorattackerna i Bombay i Indien, då 165 människor dödades av terrorister från Pakistan.

• Området Kashmir är i dag uppdelat mellan Indien, Pakistan och Kina, som också är en del av konflikten, även om Kinas del mest består av obefolkad glaciär. Kinas del, Aksai, är viktig för Kina eftersom man byggt en väg där som går till Tibet.

• I söndags besökte Pakistans president Asif Ali Zardari Indien för första gången på sju år. Han åt bland annat lunch med Indiens premiärminister Manmohan Singh. Zardari sade sig efteråt vara nöjd med mötet, men några andra tecken på framsteg i konflikten har inte rapporterats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.