Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
 Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Saab har betalat ut lönerna

Publicerad
Uppdaterad
Saab har fått ett lån på ytterligare 25 miljoner euro från Gemini investment fund och bolaget har också betalat ut de uteblivna lönerna till de anställda.
"Vi har gjort utbetalningarna för junilönerna under eftermiddagen", säger Victor Muller i ett pressmeddelande.
Det är med pengarna från den tidigare tillkännagivna affären med ett kinesiskt bolag som Saab nu har kunnat betala lönerna.
"Vi ber om ursäkt för problemen som våra anställda gått igenom på grund av de sena utbetalningarna", säger Victor Muller, styrelseordförande i Saab, i ett pressmeddelande.

Tar nytt lån

I pressmeddelandet gick Saab också ut med att man säkrat ytterligare ett lån på 25 miljoner euro, motsvarande 220 miljoner kronor, från Gemini investment fund, som redan i maj var aktuell med ett stort lån till Saab, då på 30 miljoner euro.
Då spekulerades det i att Vladimir Antonov låg bakom investeringsfonden, som sedan tidigare är delägare i Swedish Automobile, som äger Saab.
– Det kommenterar vi inte, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Ska betala tillbaka

Saab har för avsikt att betala tillbaka lånet till fullo.
"Det är tydligt att vi har genomgått en besvärlig period under de senaste veckorna. Förhoppningsvis kan vi nu nå en överenskommelse med våra leverantörer för att garantera att produktionen återupptas.", säger Victor Muller i pressmeddelandet.
– De här 25 miljonerna det är ett stort steg i rätt riktning, säger Gunilla Gustavs.
Hon bekräftar att det förs en dialog med leverantörerna men vill inte kommentera några detaljer kring utbetalningar.
Under förutsättning att Saab kommer överens med leverantörerna är också en låneutbetalning från europeiska investeringsbanken på 29,1 miljoner euro, motsvarande 257 miljoner kronor, att vänta.

Löner på kontot

Löneinbetalningen från Saab gjordes under onsdagseftermiddagen och redan strax därefter fick en del anställda sina junilöner insatta, berättar Anette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab, för TT.
Senast under torsdag förmiddag ska alla ha fått sin lön.
– Det är ju fantastiskt skönt. Jättehärligt!
Nu ser hon mer hoppfullt på läget även på längre sikt:
– Ja, det har ju kommit två pusselbitar förut i veckan och det är klart att det behövs mer pengar än bara till löner. Nu kan företaget börja diskutera med leverantörer och komma i gång, det är ju det vi önskar, säger hon till TT.
Under torsdagseftermiddagen skulle Vladimir Antonov hålla en presskonferens. Den ska dock ha ställts in, uppger TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag