Så vill Vänsterpartiet fixa 120 000 nya jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ulla Andersson.
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Vänsterpartiet föreslår i sin vårbudgetmotion investeringar som ska ge totalt 120 000 nya jobb.

Dessutom vill man införa en extra bankskatt.

– Efter drygt fem år med borgerlig regering sitter Sverige fast i massarbetslöshetens skruvstäd, sa Sjöstedt i sitt första maj-tal.

Jobbskapandet är utan tvekan en av de största politiska frågorna. I vårbudgeten presenterar Vänsterpartiet sin lösning på problemet.

- Storbankerna ska betala 3,9 miljarder, fem procent i en extra bolagsskatt. Vi är trötta på era extravinster. Pengarna ska gå till yrkesutbildningar och jobb, sa Jonas Sjöstedt när han första maj-talade i Kungsträdgården i Stockholm.

Cirka 10 000 personer var på plats för att lyssna på Sjöstedts tal.

- En sådan här dag måste man bara älska den här staden. Till och med jag, inledde Umeåbon Sjöstedt sitt tal skämtsamt.

Vänsterpartiet uppskattar att omkring 40 000 av de nya jobben kommer att skapas i privat sektor, till exempel inom byggbranschen och industrin. Men den största investeringen i Vänsterpartiets jobbsatsning sker dock inom välfärden där man uppskattar att 60 000 nya jobb ska skapas.

– Det behövs mer personal inom välfärdens alla områden för att vi ska kunna garantera god kvalitet. Många anställda inom offentlig verksamhet är kvinnor och när välfärden fungerar dåligt är det kvinnorna som får bära den tyngsta bördan. Våra satsningar ökar jämställdheten, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, i ett pressmeddelande.

Jonas Sjöstedt sa även i sitt tal i Kungsträdgården att partiet vill satsa på miljön, som vindkraft.

- Vår regering verkar ha tröttnat på energipolitik och tro att det inte går att göra något. Vi vill göra Sverige till en global föregångare.

En stor del av talet ägnades också åt privatiseringar och privata vinster i välfärden, vilket drog ner stora applåder.

- Inga skattekronor ska gå till profitörerna, sa Sjöstedt.

Tidigare under dagen höll Jonas Sjöstedt även ett tal i Södertälje där han anklagade regeringen för att vara idélös och passiv, med skattesänkningar som enda metod.

- Vi har en trött och visionslös regering. Jag tycker inte att någon personifierar det så bra som Jan Björklund. Mannen som förespråkar allt som inte fungerar, sa Jonas Sjöstedt.

Han talade även om inkomstskillnader mellan könen.

- I dag har män 62 000 kronor mer per år. Det här beror på en skattepolitik som konsekvent har gynnat rika män och det beror på att fler kvinnor än tidigare står utanför arbetsmarknaden, sa Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.