Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill Theresa May stoppa terroristerna

"Vi måste jobba tillsammans för att slå tillbaka mot terrorn", var premiärminister Theresa Mays budskap under talet vid G7-mötet. Foto: LUCA BRUNO
Foto: GUIDO BERGMANN

Theresa May ledde talet på G7-mötet på Sicilien på fredagen. 

De sju ledarna kom överens om nya åtgärder för att motverka terrorism.

– Stoppa jihadisterna innan de tar med sig terrorn hem, sa Storbritanniens premiärminister Theresa May under mötet.

Det skriver The Telegraph.

Ledarna för världens ledande industrinationer, G7, har kommit överens om nya åtgärder för att motverka terrorism vid ett toppmöte i Taormina, Sicilien.

– Brittiska jihadister som åker till Syrien och Irak för att krig med IS måste stoppas och ställas inför rätta i andra länder innan de kan komma tillbaka till Storbritannien, sa Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt The Telegraph.

May vill att G7-länderna ska dela med sig av information och expertis med andra länder, inklusive Irak, så att de kan "åtala utländska krigare som de griper".

"Vi måste jobba tillsammans"

Minst 800 brittiska extremister har rest till Mellanöstern för att strida med IS, och ungefär hälften av dem tros ha återvänt och utgör nu ett stort terroristhot på hemmaplan, enligt tidningen.

Manchesterbombaren Salman Abedi är ett av de namn som fanns med bland de som är kända för att ha rest utomlands, där han även misstänks ha fått utbildning i hur man bygger bomber. Och efter måndagens terrordåd i Storbritannien föreslog premiärministern en rad åtgärder för G7-ledarna när hon ledde talet om terrorism vid toppmötet på Sicilien på fredagen.

– Vi måste jobba tillsammans för att ta itu med terroristpropaganda och hat online. Vi kommer se till att utveckla teknik för att bemöta detta hot och det måste ske snabbare än tidigare. Men företag måste också se sitt ansvar och anmäla. Vi vill jobba med företag för att säkerställa att de har medel för att ta ner och ta bort propaganda online, sa Theresa May under en presskonferens efter mötet enligt The Telegraph, och fortsatte:

– Vi måste jobba tillsammans för att slå tillbaka mot terrorn. Ingen har kunnat undgå det som hände i Manchester, och vilken ondska terrorn sprider.

Vill samarbeta mer med andra länder

Theresa Mays åtgärder för att bekämpa terrorism:

• Att dela identiteter på utländska krigare som kan ha passerat genom ett tredje land på väg till sitt ursprungsland.

• Dela expertis och polisarbete, gränssäkerhet och checklista på transitländer för att underlätta åtal, utelämning eller avlägsning av utländska krigare.

• Dela data om utländska krigare, till exempel namn och nationaliteter, så att dessa är synliga när personerna passerar gränserna.

• Uppmuntra länder att vidarebefordra bevis som videor eller dokument till brittiska myndigheter för att underlätta åtal för de utländska krigare som faktiskt tar sig tillbaka till Storbritannien.

Premiärministern poängterade att det är viktigt att länderna gör mer för att samarbeta med partners i regionen för att öka avkastningen för åtal av utländska krigare, skriver tidningen.

Angela Merkel, Theresa May och Donald Trump. Foto: SALVATORE CAVALLI

Trump bad om ursäkt

Samtidigt passade May på att ta upp ämnet kring de läckta underrättelserna med Donald Trump, rörande utredningen kring Manchester-bombningen som spreds i New York Times under torsdagen. Under presskonferensen efter G7-mötet bekräftade Theresa May att Trump uttryckte oacceptans mot det inträffade och att han bett om ursäkt.

Efter den spända relationen med USA har nu Storbritannien återupptagit det nära utbytet av underrättelse med amerikanska myndigheter i utredningen av Manchester-bombningen. 

Övriga samtalspunkter under mötet med G7-ländernas ledare handlade bland annat om klimatförändringarna och Storbritanniens utträde ur EU.

Länderna lyckades inte komma fram till något nytt angående klimatfrågan, men enligt Theresa May vart det en bra diskussion där USA ser över sin roll i frågan.

Trump och Theresa May bekräftade även planer på att öka handeln, bland annat ett handelsavtal efter Brexit. Donald Trump välkomnade även Storbritanniens omröstning om att lämna Europeiska unionen, enligt BBC.