Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill SD registrera fångarnas föräldrar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, vill att Kriminalvården ska registrera om fångar som är svenska medborgare har en eller båda föräldrarna födda utomlands.

Informationen skall också vara tillgänglig för andra myndigheter.

I en motion till riksdagen hävdar han att det bör göras för att "förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap".

Det är i en tresidig motion till riksdagen som riksdagsmannen SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth kräver att lagen som reglerar Kriminalvårdens befogenheter att behandla personuppgifter rivs upp och gör om.

Hans mål:

Att Kriminalvården ska få föra register över fångar som är svenska medborgare där det framgår om någon, eller båda, av fångens föräldrar är födda i ett annat land.

Hävdar att det finns kryphål

Registret skall enligt Ekeroth alltså omfatta både första och andra generationens invandrare.

"Här ska då föräldrarnas ursprungsnationalitet anges. Anledningen till detta är återigen för att få tillgång till relevanta parametrar för att förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap", hävdar Ekeroth i motionen.

I slutet av motionen yrkar Ekeroth på att "Sveriges olika myndigheter" nu ska få i uppdrag att samla in just sådan information.

Han hävdar att det finns ett kryphål i lagen, som han menar "anger att ras eller etniska ursprung inte får behandlas", och att det i stället ska handla om vilken "nationalitet" föräldrarna har.

Ekeroth menar dock att Kriminalvården använder det som ett sätt att "underlåta att föra statistik över dem som är intagna i den svenska kriminalvården".

Expressen har sökt Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth för en kommentar, men utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.