Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill S satsa på ungdomarna

Magdalena Andersson och Stefan Löfven presenterade förslag ur Socialdemokraternas kommande vårbudget. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Socialdemokraterna vill hjälpa unga som saknar gymnasieexamen. I dag presenterade de förslag ur sin kommande vårbudget.

Två miljarder ska gå till studier, traineejobb och praktik.

- Examen gör stor skillnad, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Vem har du störst förtroende för när det gäller svensk ekonomi?

Förslaget kallas jobb- och utbildningskontrakt för de unga, och presenterades av S-ledaren Stefan Löfven och Magdalena Andersson på en presskonferens.

Stefan Löfven förklarade att Socialdemokraternas jobbpolitik vilar på tre fundament. Först kommer stabila offentliga finanser, därefter närings- och innovationspolitik.

- Det tredje är att se till att dagens och morgondagens arbetskraft är rätt utbildad, rätt klädd för arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

Gymnasieutbildning

Målet är att alla ska ha gymnasieutbildning före 25 års ålder. Socialdemokraterna har satt upp som delmål att 95 procent av alla 18–24-åringar ska ha gymnasieexamen eller studera för att få det till 2020.

I förslaget ingår trainee-jobb, som ska erbjudas till den som är arbetslös, är under 25 år och har gymnasieutbildning. Det ska även erbjudas till arbetssökande med högskoleexamen och som är högst 29 år.

Utöver komvux kommer satsningen riktas till personer som väljer att studera på folkhögskola och till de studerande vill S ge ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag.

- Om man inte har gymnasieutbildning kommer man längre och längre ifrån arbetsmarknaden. Det här vill vi avhjälpa, säger Stefan Löfven på pressträffen.

Slopa sänkt arbetsgivaravgift

S-förslaget ska finansieras genom slopandet av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga, en reform som kostat totalt 16 miljarder kronor. Vad resterande 14 miljarder ska gå till ville Löfven inte berätta innan hela vårmotionen är klar.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp väntas godkänna motionen på torsdag eftermiddag, men det är oklart om den offentliggörs före det att motionstiden löper ut den 2 maj.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!