Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill S satsa bort ungdomsarbetslöshet

Foto: Tommy Pedersen

Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Istället vill de använda pengarna till utbildningssatsningar.

- Att minska avhoppen från gymnasiet är en kärnfråga, sa S-ledaren Stefan Löfven under fackförbundet TCO:s seminarium om ungdomsarbetslöshet.

Tror du Socialdemokraterna skulle klara av ungdomsarbetslösheten bättre än regeringen?

Sverige hamnar i bottenskiktet när OECD, den ekonomiska samarbetsorganisationen för världens rikaste länder, listar hur bra medlemmarna är att få ut ungdomar i arbete.

Under januari var 24,2 procent eller 137 000 unga mellan 15-24 år arbetslösa enligt SCB:s statistik. Av dessa studerade nästan hälften på heltid.

Fel satsning

Socialdemokraterna har lagt ett skarpt förslag i sin budget om att ta bort alliansens sänkta arbetsgivaravgifter. Partiet anser inte att de har sänkt arbetslösheten och att det är fel satsning för att få ut unga på arbetsmarknaden.

- Det är viktigare med riktade åtgärder för unga. Deras engagemang och arbetslust behövs på våra arbetsplatser för att utveckla ett starkt Sverige. Jag har träffat många frustrerade företagsledare som har svårt att hitta människor med rätt kompetens. Ändå går så många människor arbetslösa. Det behövs ett batteri med åtgärder för att komma tillrätta med situationen, sa Stefan Löfven.

Tre områden

Han presenterade tre områden som Socialdemokraterna vill fokusera på:

1. Kompetensutveckling. För de som saknar fullständig grundskole- och gymnasieutbildning. Partiet vill satsa mer på lärare och rektorer. De vill utöka vuxenutbildningarna med 20 000 platser, yrkeshögskolan med 6 500 platser och högskolan med 8 700 platser.

2. Underlätta steget in på arbetsmarknaden. Fler traineeplatser för unga under 26 år. Satsa på samarbete mellan kommuner och näringsliv för att unga ska få sommarjobb.

3. Närings- och innovationsklimat. Partiet vill stärka samverkan mellan näringsliv, politik och forskning och samla alla aktörer under ett tak.

Under seminariet fick Stefan Löfven frågan vad han helst vill lägga pengarna på, i stället för sänkta arbetsgivaravgifter - en reform som kostat 15 miljarder kronor.

- Om jag bara fick välja en enda sak så skulle jag se till att alla som inte har grundskole- och gymnasiekompetens fick det. Jag skulle välja åtgärder för de som står längst bort från att få ett jobb, sa han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!