Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill S förändra arbetsförmedlingen

Carin Jämtin, Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mikael Damberg. Foto: Cornelia Nordström

Här är Socialdemokraternas nya strategi för framtiden.

På DN Debatt och på partiets förtroenderåd presenterade Stefan Löfven ett nytt, modernare S – där man bland annat vill förändra arbetsförmedlingen.

– Det är ren idioti, sa Stefan Löfven om hur dagens arbetsförmedling fungerar.

I dag presenterade Socialdemokraterna det som partiet själv kallar det största förnyelsearbetet på 20 år.

S-ledaren Stefan Löfven skriver tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin, ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och riksdagsgruppledaren Mikael Damberg om "framtidspartiet" i en debattartikel i Dagens Nyheter

Tillsammans presenterar de tre konkreta förändringar inom S:

1. Principen "var fjärde ung" ska införas, vilket innebär att minst 25 procent av kandidaterna på valbar plats bör vara under 35 år.

2. Modernare rekryteringsprocesser. För att få en bättre mix av olika kompetenser införs kompetensprofiler för S-kandidater.

3. Partiet ska placera sig mitt i samhället genom en ny strategi för fler samarbeten med näringsliv, akademi och engagerade aktörer i det civila samhället.

"Vi är framtidspartiet"

"Det visar att det i dagsläget bara är den moderna socialdemokratin som gör det möjligt för alla att leva ett bättre liv, och som kan få människor att känna frihet och framtidstro. Det är därför som Socialdemokraterna är framtidspartiet i svensk politik", avslutar man debattartikeln.

Under dagen höll Stefan Löfven något som liknande ett brandtal till journalisterna. Där talade han bland annat om att S vill förändra arbetsförmedlingen.

– Det är inte vettigt att arbetsförmedlingen sedan 2007 skickat tillbaka 17–18 miljarder kronor till statskassan i outnyttjade medel och i år ser ut att få tre miljarder över som borde ha använts till insatser för att utbilda arbetslösa och användas aktivt, sa Löfven.

– Det är ren idioti i detta läge, fortsatte han, enligt TT.

Han framhöll också att S till våren kommer med förslag om hur förmedlingen ska kunna fungera bättre och kunna matcha arbetssökande till arbete mer effektivt.

– Vi har möjlighet att skapa ett samhälle utan över- och underordning. Den här uppgiften är lika fantastisk stor som den är praktiskt möjlig. Och uppgiften är socialdemokratins, sa Löfven under förtroenderådet.

Han pratade också om jämställdhet.

– Ärligt talat vänner, om det hade varit män som hade haft lägre löner, eller män som varit diskriminerade, hade då inte problemet redan varit löst? Lika lön för lika arbete ska vara svensk arbetsmarknad. Inget annat, sa Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.