Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill regeringen öka vårdens kapacitet

SKR: ”Tror inte att någon är nöjd med situationen”
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två platser per tusen invånare. 

Sverige har minst vårdplatser per invånare i hela EU – mindre än hälften av EU-snittet.

– Det måste vara möjligt att utbilda, rekrytera och behålla personal säger socialminister Lena Hallengren i Ekots Lördagsintervju.

Under pandemin har bristen på vårdplatser‚ särskilt intensivvårdplatser, i Sverige blivit tydlig. Socialminister Lena Hallengren (S) håller med om att Sverige behöver en ökad vårdkapacitet.

– Fler vårdplatser innebär mer personal framför allt. Att se till att det finns utbildningsplatser och att det också är möjligt att utbilda sig med så kallad VFU (verksamhetsförlagd utbildning), säger Lena Hallengren i Ekots Lördagsintervju. 

– Men då måste man också ha en arbetsmiljö och arbetsvillkor som gör att man vill stanna kvar.

I Sverige finns det i dag omkring 21 000 vårdplatser. Hur många det borde finnas vill inte socialministern säga exakt, men hon tar upp beläggningsgraden och att det den på vissa håll ”ligger på över 100 procent år efter år”. 

Ivo granskar akutsjukhusen

Inspektionen av vård och omsorg, Ivo, har inlett en granskning av främst landets akutsjukhus där beläggningen är hög. Om regionerna inte ser till att kapaciteten är tillräcklig riskerar regionerna vite.

Men bötesbeloppen biter inte på regionerna enligt läkarförbundet och vårdförbundet som uppmanat regeringen att tillsätta en kriskommission om arbetsmiljön inom vården – och att driva igenom tuffare lagar och ökade resurser till Arbetsmiljöverket.. 

– Det finns inte en enkel lösning. Jag tror att tillsynen och uppföljningen är viktig. Jag tror att de resurser som regeringen tillför är viktiga, att pengar inte läggs på hög eller används till skattesänkningar utan att de går till vården, säger Lena Hallengren.

– Även om vi från statlig sida ska se till att bidra, så vill jag också säga att det är regionerna som är huvudmän för sjukvården och arbetsmiljö och arbetsvillkor ligger förstås hos arbetsgivaren först och främst, säger hon och framhäver att det är moderater som styr i de flesta av landets regioner.

Moderaterna KU-anmäler regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.