Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Så vill regeringen ändra sjukförsäkringen

Publicerad
Uppdaterad
Efter all kritik - nu har alliansen lagt fram förslag på hur man ska rädda sjukförsäkringsreformen.
Men alliansen ångrar inte att man gjorde om reglerna från första början.
"Reformen var både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik" skriver man på DN Debatt.
Alliansens sjukvårdsreform höll på att stjälpa dem i valet. Fall efter fall radades upp av människor som farit illa av den nya reglerna.
Trots det försvarar alliansmedlemmar, med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i spetsen, reformen på Dagens Nyheters debattsida på måndagen.
"Reformen var både riktig och nödvändig och i huvudsak framgångsrik."

Individuella bedömningar

Men nu – inför den kommande budgetpropositionen – visar alliansen upp sina förslag som ska göra den bättre.
Förslagen innefattar bland annat ökade möjligheter till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen.
"Om det vore oskäligt på grund av sjukdom att en person lämnar sjukförsäkringen, så ska han eller hon stanna i sjukförsäkringen."

Ökad ekonomisk trygghet

De nya förslagen innefattar också ökad ekonomisk trygghet för de som lämnar tidsbegränsad förtidspension, bostadsstöd till de som lämnar tidsbegränsad förtidspension och bättre samarbete mellan myndigheter.
"Förslagen syftar till att sjukförsäkringen ska fungera bättre och tilltron till försäkringen stärkas".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag