Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill partierna göra med asylpolitiken

Så här vill alla partierna lösa budgetfrågan för asylpolitiken.

Feministiskt initiativ

Partiet menar att 48 miljarder kronor inte är mer än vad statskassan i dag går miste om i ROT- och RUT avdrag, den sänkta arbetsavgiften för ungdomar och sänkt moms för restauranger. Fi vill slopa både avdragen och subventionerna och frigöra det behov som Migrationsverket räknat fram.

 

Sverigedemokraterna

På torsdag redogör partiet sin finansiering då det presenterar sitt valmanifest. Hittills har Sverigedemokraterna sagt att asylinvandringen ska minska för att undvika kostnaden på 48 miljarder kronor.

 

Socialdemokraterna

Göra avskrivningar via de så kallade DAC-reglerna inom OECD som ger länder rätt att dra av på sina biståndskostnader för att ha tillräcklig budget till asylsökande i det egna landet. Hämta medel från olika utgiftsposter, såsom höga sjukskrivningskostnader.

 

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ekonomiska politik innebär ökade statliga intäkter. Sett till statsbudgetens storlek och i förhållande till hur mycket regeringen har sänkt skatten är det hanterbara summor som Migrationsverket behöver, menar partiet.

 

Miljöpartiet

Partiet pekar på att alliansen har sänkt skatter för över 130 miljarder och förlorat 30 miljarder på Nuonaffären. Miljöpartiet vill stärka budgeten med höjd skatt för miljöförstöring, banker och höginkomsttagare.

 

Centerpartiet

Centerpartiet hänvisar till Finansdepartementet som kommer att återkomma i närtid om budgeten. Såväl Centerpartiet som övriga allianspartier står fast vid att det finns en moralisk skyldighet att erbjuda den som flyr för sitt liv en fristad.

 

Kristdemokraterna

Alliansregeringen kommer att ta fram en budget efter de behov som finns och de resurser som står till buds. I det sammanhanget kommer eventuella behov av mer resurser till Migrationsverket.

 

Folkpartiet

Hänvisar till Finansdepartementet som kommer att återkomma i närtid med budgeten.

 

Moderaterna

Hänvisar till Finansdepartementet som kommer att återkomma i närtid med budgeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.