Så vill Norge stoppa svenska ungdomar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenska ungdomsjobb i Norge hamnade i fokus efter "Uppdrag granskning" 2011. Här skalar Linnéa Nodelijk bananer i Norge.
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet

I flera år har svenska ungdomar flyttat till Norge för att jobba.

Men nu slår det norska näringslivets huvudorganisation, NHO, larm om att arbetskraftsinvandringen har blivit för stor.

– Norge kan inte rädda Sverige från ungdomsarbetslösheten, säger Dag Aaenes, avdelningsdirektör på NHO, till  NRK. 

Men svenska arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) säger:

– Dörrarna till våra svenska arbetsplatser står öppna för såväl norrmän som polacker och spanjorer.

Årligen kommer mellan 20 000 och 30 000 svenskar till Norge för att pröva lyckan, enligt NHO. Därtill kommer ytterligare 50 000 jobbsökande personer från andra länder.


Hillevi Engström (M).
Foto: Foto: Samuel Unéus

– Om det här fortsätter tror jag att det är för mycket för att den norska arbetsmarknaden ska klara av det på ett bra sätt. Faran är att vi får kraftigt ökande arbetslöshet bland den norska befolkningen, säger Aaenes till NRK. 

"Rimlig kritik"

NHO-direktören anser att Sverige och Polen ska sluta att använda norskt arbetsliv för att lösa sina egna arbetslöshetsproblem.

– Både Sverige, Polen och en del andra länder bör lägga större vikt vid den egna arbetsmarknaden, och på att få ned arbetslösheten i det egna landet. Norge kan inte rädda Sverige från ungdomsarbetslösheten, säger Aarnes till NRK.

På frågan om vem som räddar vem svarar han så här:

– Någon kommer nog att säga att det är de som räddar oss just nu, men när det gäller ungdomsarbetslösheten är det vi som räddar Sverige. Där tycker jag att Sverige springer ifrån ansvaret som de tog tidigare med att hålla nere ungdomsarbetslösheten. Det tycker jag är en rimlig kritik mot den politik som förs i Sverige nu.

"Skapar möjligheter"

Aarnes utvecklar sitt resonemang för TT:

– I Norge har den öppna ungdomsarbetslösheten ökat de senaste åren och min poäng är egentligen att vi kräver ett politiskt krafttag mot ungdomsarbetslösheten i både Sverige och Norge.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tar kritiken med ro.

– Jag tycker att det är positivt att allt fler, framför allt ungdomar, ges möjligheten att arbeta och skaffa sig erfarenheter även utanför hemlandets gränser. På samma sätt som svenskar kan arbeta i Norge så står dörrarna till våra svenska arbetsplatser öppna för såväl norrmän som polacker och spanjorer. En ökad rörlighet skapar möjligheter för både arbetstagare och arbetsgivare, säger hon till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.