Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vill Moderaterna stoppa tiggeriet

Ulf Kristersson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Tomas Tobé presenterar Moderaternas förslag på en pressträff. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Moderaterna vill kriminalisera det tiggeri som är systematiskt och sker vid matbutiker, gågator och buss- och tågstationer. 

– Det handlar om människor som är i en väldigt utsatt position, säger partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé på en pressträff. 

De lokala varianter av tiggeriförbud som finns fungerar inte tillräckligt bra, enligt partiet.   

På fredagsmorgonen kallade Moderaterna till pressträff där partisekreteraren Gunnar Strömmer och den rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé presenterar partiets förslag om hur ett de vill att ett nationellt tiggeriförbud ska utformas och fungera. 

– Vi menar att vi nu har en situation där det är normaliserat att människor tigger för sin försörjning i Sverige och att det här är omfattande. Det här är inte begränsat till storstäder utan finns över hela landet. Vi ser det på gator och torg, och våra matbutiker, säger Tomas Tobé och fortsätter:

– Det handlar om människor som är i en väldigt utsatt position. 

Lokala tiggeriförbud räcker inte 

Tomas Tobé håller fram att polisen menar att en stor del av tiggeriet är organiserat och ofta är förenat med andra problem och brott – exempelvis illegala bosättningar och prostitution. Och de lokala varianter av tiggeriförbud som finns fungerar inte tillräckligt bra, enligt partiet.  

Gunnar Strömmer säger att det är "cyniskt" att, som finansminister Magdalena Andersson, S, gjort att uppmana människor att inte skänka pengar – utan ha infört ett förbud mot tiggeriet. 

Moderaterna vill nu kriminalisera det man kallar för "planlagt tiggeri" – det vill säga det tiggeri som är systematiskt och fungerar som försörjning och sker vid matbutiker, gågator och buss- och tågstationer. 

– Det systematiska, ett mer planlagt förfarande, är det vi menar ska träffas av detta, säger Tomas Tobé.  

Straffet blir troligtvis böter

Det innebär att den som tigger en enstaka gång inte ska kunna dömas för tiggeri. 

Moderaterna vill även att ordningsvakter ska kunna avvisa människor som tigger på allmän plats. Strömmer och Tobé påpekar att förslaget måste utredas. Om straffet säger Gunnar Strömmer:

– Exakt hur straffskalan ska utformas får utredas.

Han påpekar dock att straffet för liknande brott ofta är böter.